От х:

Днес в x:

Видьовден за яз. Тракиец, доброволци пуснаха 150 хил. шаранчета

    За първи път от години насам в яз.Тракиец беше извършено зарибяване. Ентусиастите от Хасковския клон на Централната рибно-опазваща организация /ЦРОО/ пуснаха 150 хил. малки шаранчета. Те са платени със собствени и средства от дарители. Няма нищо случайно, днес е Видьовден и за яз.Тракиец", шегуват се доброволците докато чакат буса със зарибителния материал.

    Десетината мъже риболовци са от различни професии, но ги обединява страстта към въдичарството. Те участват с членски внос в организацията, а средствата се използват за опазването на водоемите в региона от набезите на бракониерите, както и за зарибяване.

    От година време ЦРОО работи съвместно с Държавния контролиращ орган - Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Държавните средства обаче за контрол са толкова оскъдни, че контролиращите щата са свити едва на три за Хасково. Служители на ИАРА има само в Хасково, на чиято територия е яз. Тракиец, за Ивайловградско, където е яз.Ивайловград и в Любимец. „Няма как  да сме навсякъде, добре, че са момчетата да помагат. Дори на идване към Тракиец днес видяхме отдалече бракониер, който ловеше с кошница за раци, забеляза ни обаче и не успяхме да го спипаме.“, признава Илия Цветанов от ИРА-Хасково. По думите му най-честите нарушения са нощният риболов, използването на повече от допустимия лимит, който е три въдици на рибар, уловът на маломерна риба и използването на кошове за раци. В същото време сумата, която се плаща за годишен риболовен билет е повече от смешна-25 лева, за половин година да си регламентиран въдичар коства 12,50 лв. За хората с ТЕЛК -решение и за деца до 14-годишна възраст билетът е безплатен.

    Около 11 хил. билета са издадени в Хасковски регион за цялата 2017 година. Има съставени над 120 акта за нарушения, като глобите за стопански риболов, т.е -с мрежа, са най-солени -от 1500 до 3 хил.лева.

    „Всичко е до самосъзнание. Това с бракониерството трябва да се превърти първо през главите на някои хора. Но вероятно ще трябва да минат още години. Бракониерите са нагли, идват и се държат все едно, че и брега, и водата са техни. Извадят 32 -сантиметрови шаранчета и ги продадат на цената на една цигара. А на нас ни пука какво се случва. Защото риболовът е не само да извадиш риба за тигана. Той дава повече-общуване с природата, с приятелите, спокойствие.“, казват момчетата от ЦРОО-Хасково. Сред тях е и една дама, която обаче по мъжки, е редом със съпруга си в опазването на околната среда.

    Риболовците са категорични, че трябва още повече да се затегне контрола в закона и застават с абсолютна подкрепа към промените, които са все още на гласуване в НС- рибарите да държат специален курс, преди да имат право да хванат въдицата. Така, както ловец не може да носи пушка, ако не е минал специално обучение за това, а и през препитване за  дивеча...“,казва Георги Вълков, който е председател на Хасковската доброволческа организация по опазване на водоемите. Той и останалите  момчетата се надяват, че от пуснатите  150 хил.шаранчета днес, поне една трета ща оцелеят до зряла възраст, която ще достигнат едва след две години. Обясняват, че по принцип още при самото пускане на зарибяващия материал, заложената фира е около 40 %.

    А организацията на риболовците доброволци в Хасково е отворена за нови членове. В момента членският внос е 2 лева на месец, намеренията обаче са той да стане 5 лева, за да бъдат планирани повече опазващи дейности.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Са
      само така
      25 0
      17:59, 15 юни 2018

      Пазете и възпитавайте да се пази.Поздравления за тези хора, които правят това заради всички нас. Подкрепете ги като възпитавате младите да имат грижа.Не само за язовирите, за всичко е важна грижата.Полагайте грижа за възпитанието на младите.Това е грижа на нас възрастните.За съжаление изтървахме няколко поколения.Поне от сега нататък да възпитаваме децата правилно.Това ще даде резултат задължително, макар и по късно.Истината е във възпитанието на младото поколение.

    • 2
      Въ
      Възмутен
      10 0
      18:13, 15 юни 2018
      Не е място да направя точно тук коментар, но искам по-рано да сигнализирам. Днес наблюдавах как 3 циганки с метли и чували събират липа от тротоара и от улицата, по която се движат колите.Дано някой от отговорните институции да прочете коментара ми и да се вземат спешни мерки!
    • 3
      См
      Смях
      2 -14
      18:54, 15 юни 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Ос
      ост
      2 0
      14:40, 19 юни 2018
      Язовира иска не само зарибяване, но най-вече пазене, през месеците декември до май, когато бракониерите са най-активни.
    Последни новини