От х:

Днес в x:

Хасковски художник vs портретисти от Ренесанса

    Хасковският художник Даниел Русев влиза в поредното си професионално предизвикателство с втората си самостоятелна изложба “Някой vs. Никой”. В нея хасковлията ще подреди свои портрети до работите на портретисти от Ренесанса.

    Откриването й е днес в Галерията на Нов български университет УниАрт чийто възпитаник е Русев. Той е първият студент, който прави самостоятелна изложба в нея.

    В експозицията, която младият ученик на големия Николай Майсторов, ще подреди в УниАрт, са част от портретите от дипломната му работа, която той защити през април миналата година. Някои от тях Русев показа и на първата си самостоятелна изложба в края на миналата година в Хасковската галерия „Форум. В УниАрт сега авторът ще добави и нови портрети, нарисувани през последните месеци и непоказвани.

    Проектът на Дани беше едно от избраните събития от комисията, отговаряща за Творческия календар на галерия УниАрт в Нов български университет. Идеята за него тръгва по време на дипломната изложба, в която той показва портрети, пейзажи и натюрморти. В сектор на галерията по същото време са и портрети на ученици на големите майстори от 16-17 век.

    Контраста, но и интересната отправка между портретите от Ренесанса и тези на художника от 21 века забелязва един от преподавателите на Даниел Русев- скулпторът Венци Занков. Той прави първите сравнения, а от там тръгва и идеята за “Някой vs.Никой”. За реализацията й помагат изкуствоведите Златка Димитрова и Александра Велева, които са куратори на изложбата.

    Това е една изложба, на която ще търсим кои сме ние - Някой vs. Никой в миналото и настоящето, казва екипът.

    „Всеки мой портрет има психологически двойник от ренесансовите творби на Фламандската и Нидерландската школи от 16 и 17 века“, посочва Даниел Русев. Главната идея е не да се прави съпоставка по жанр и по стил между съвременните и ренесансовите творби, а психологически да се проследи емоционалността, с която образите са въздействали върху художника сега и отпреди 4-5 века.

    Екипът, създал “Някой vs.Никой” я нарича експериментална изложба, тъй като подобно съпоставяне, а в същото време и търсене на симбиоза в творби от съвремието и миналото, се прави за първи път у нас. Изложбата тази вечер ще представи учителят на Даниел Русев почетният професор на НБУ Николай Майсторов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ва
      Васко Димов
      4 0
      11:50, 27 фев 2018
      На добър час Дидко!
    • 2
      Ch
      Chitatel
      5 -1
      12:42, 27 фев 2018
      Поздравления за младия творец! Не му правите добра услуга с този нескопосан и неграмотен текст обаче. Правописните и граматически грешки на ниво трети клас, изобщо не ми се коментират. Поне коригирайте заглавието моля! Vs или versus означава срещу, предлогът с е излишен! Журналистиката не е и никога няма да бъде убежище за некадърници, въпреки опитите ви да ме убедите в противното!
    Последни новини