27 °C

Фотографи с реверанс към изобразителното изкуство в календара на Хасково за 2018 г.

Познати улици, емблематични сгради, красиви места от родния град. Четири сезона и три момичета, приели предизвикателството да преоткрият Хасково в кадър и с щрих. Селин Миткова, Габриела Нанева и Гергина Георгиева са авторите на календар за 2018 г на община Хасково. Момичетата са част от Клуба по фотография към Младежкия център с ръководител Славян Костов. Но любопитен факт и за трите е, че са и възпитанички и на Веселина Делчева в школа по приложно изкуство  „Колорит към читалище "Заря"“. Селин и Габриела са все още ученички, а Гергина надгражда над някогашното си хоби вече професионално като студентка по анимационно кино в Нов български университет.

В навечерието на новата година трите се събраха, заедно с ръководителя си по фотографско майсторство Славян Костов тази вечер в галерия „Форум“, за да представят част от работата си от последната година. Винилените платна са любопитната компилация между фотография и изобразително изкуство. Фееричните тонове, напластени през фотографски софтуер допълват най-красивите гледки от Хасково, уловени от момичетата през обективите. Ефектът -някои от снимките са като маслени платна, други-приличат на акварелни произведения. „Първообразът на фотографията е изобразителното изкуство. С тази изложба правим жест и реверанс към изкуството, откъдето е тръгнала фотографията. Да съчетаеш двете изкуства, особено когато имаш отношение и към едното, и към другото с еднаква страст, е наистина голямо удоволствие“, обясни провокацията за авторите на изложбата, техният учител Славян Костов. Не е толкова лесна техниката на работа, защото първо трябва да заснемеш обекта, който си набелязал така, че в главата ти той вече да стои като картина, издава тънкост Гергина.

Снимките са правени в рамките на една година, затова в тях се отразява от белоснежния дъх на Хасково, през зеленото пролетно и пъстрото лятно настроение, до златистите нюанси на града през есента.

След като хасковци им се насладят в галерията, платната ще бъдат преместени в сградата на общинската администрация, за да я украсят.

Красимира Славова


5 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини