От х:

Днес в x:

4 °C

ИПИ препоръчва: 1/5 от подоходното облагане до се разпределят към общинските хазни

Държавата да преотстъпи 1/5 от приходите от подоходното облагане  тези пари да се насочат обратно към общините. Препоръката е на експертите от Института за пазарна икономика, а идеята е това да се случва автоматично по ЕГН на данъкоплатеца. Тоест парите да отиват в това населено място, където е  регистрирано лицето.

Прогнозният ресурс, който ще бъде насочен към общините ще е в рамките на 634 млн. лв. за 2018 година. Ако идеята бъде възприета ще има почти удвояване на собствените им данъчни постъпления.

Според анализаторите тази реформа би подобрила състоянието на местните бюджети и ще даде възможности, както за покриване на задължения, така и за нови капиталови разходи.

Не на последно място от ИПИ отбелязват, че реформата би стимулирала местните власти да работят за повече инвестиции, по-висока заетост и трудови доходи. По този начин ще се подхрани и дискусията за реална финансова децентрализация.

Предложението идва в момент, в който от ИПИ  наблюдават устойчиво покачване на местните данъци, като това се случва в най-голяма степен по отношение облагането на недвижимите имоти.

Въпреки доброто икономическо развитие през последните две години обаче, почти всички общини срещат сериозни трудности да посрещнат финансовите си нужди, отбелязват експертите. Към този момент 32 от  265 общини  са официално в процедура по финансово оздравяване, като 7 от тях вече получиха и безлихвени заеми от държавата – общо на стойност от 20 млн., припомнят от ИПИ. Процедурата по финансово оздравяване и безлихвените заеми могат обаче единствено да „погасят пожари” в местните финанси, но не и да помогнат за дългосрочното развитие на общините, смятат експертите.

Красимира Славова
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини