От х:

Днес в x:

Елена Цветкова дирижира 20 европейски хора в сърцето на Стара Прага

Диригентът на хасковския хор „Орфей“ Елена Цветкова ще е сред петимата си колеги, които са избрани да дирижират заключителния концерт с участието на 20 състава от Европа на фестивала на коледната песен в Прага. Всички участници в ще се съберат в огромна хорова трупа на 2-ри декември за вечерния концерт в църквата „Св. Салваторе“ в Стария град. Тогава ще бъдат изпълнени пет коледни песни от целия свят. По покана на организаторите хасковската диригентка ще води изпълнителите в чешката коледна песен.

В момента хористите на Елена Цветкова разучават и африканска песен за Коледа, която е една от петте финални. Тя ще влезе и в репертоара на „Орфей“. Преди мащабното събитие в Прага орфейци имат още две представяния, заедно с пианистката Красимира Генева, която от години работи с хора. На втори декември по обяд те ще огласят „Св. Салваторе“ с български коледни и новогодишни песни, както и други, популярни от света на коледна тематика. Ден преди това хасковските изпълнители ще пеят в църквата “Св. Николай“ на Староместкия площад.

Веднага след изпълненията в Прага хор „Орфей“ поема към Австрия, за да занесе на сънародниците ни там спомените за бащиното огнище, за детството и уюта на Коледа от дома. Със съдействието на оперната певица Констанца Петрова, която от години живее Австрия, на 3-ти декември в залата на Българското посолство във Виена хор “Орфей“ ще стопли сърцата на българите с най-обичаните празнични песни. Участие заедно в предколедния концерт ще вземе и детската трупа за български народни танци към посолството. Възпитаниците на Елена Цветкова са поканени да пеят и на откриването на Коледен базар в галерия, собственост на наша сънародничка във Виена. По време на престоя им във австрийската столица гид на хасковлии ще бъде друга българка - Диана Пиперова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини