От х:

Днес в x:

8 °C

Слагат LED осветление на 2 759 улични лампи в Димитровград?

    При слаб интерес премина общественото обсъждане за нов кредит, който има намерение да тегли Община Димитровград, за да модернизира учичното осветление на града. Срещата се проведе в зала „Гросето“ и на нея, освен представители на администрацията и журналисти, присъства един гражданин. Главният финансист на Общината Татяна Ванчева обясни, че дългът ще бъде до 1 000 000 лв. Общината има възможност да поеме този кредит, той е дългосрочен – за 5 години, а начина на обезпечаване е залог за бъдещи вземания от местните приходи, допълни Ванчева.

    Кметът Иво Димов разясни, че по проекта за ново улично осветление се работи от близо 3 години. Направен е одит, според който в града има 2 759 натриеви лампи и 95 табла за улично осветление, които са силно амортизирани. Средномесечните разчети за поддръжката на уличното осветление в града показвали сума от 58 600 лева за 2 години.

    Предлага се в града да се постави ново LED осветление и система за мониторинг с контролери и допълнителни електормери. Освен, че поддръжката на уличните лампи ще бъде много по добра, с новата система ще бъдат засичани и кражби на ел. енергия, поясни Тервел Златев, от фирмата, извършила мониторинга. Системата има и частично подземно окабеляване, а повечето въздушни кабели са в добро състояние, увери той. При одобрение на кредита, предстои да бъде обявена обществена поръчка, стана ясно по време на обсъждането.

    Кметът каза, че от септември месец за уличното осветление е към ОП „Благоустрояване“, за което са назначени двама души. До момента за поддръжката е отговаряла външна фирма, с която Общината е имала 15-годишен договор. Тези промени са причината за забавянето при отстраняване на авариите с осветлението в града, каза Димов и призова гражданите за повече търпение. Предстои предложението за кредита да бъде разгледано в Общински съвет-Димитровград в края на октомври месец.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини