От х:

Днес в x:

Димитровградчанка разказва в книга създаването на града

    Биляна Раева е автор на книга, посветена на изграждането на Димитровград. Тя представлява опит да се надникне в т.нар.миграционен процес от селото към града по времето на социализма. Родена е тук през 1976 година, учила е в ОУ „П.Славейков“ и завършва един от първите випуски на Езиковата гимназия в Димитровград.

    През 1995 г. заминава за София, където завършва „Етнология“ в СУ „Св.Св.Климент Охридски“. Работи в областта на туризма. Преди 10 години кандидатства към Института по етнология и фолклористика към БАН, През 2012 година успява да защити дисертацията, на базата на която е направена и книгата. Казва се „Миграцията село - град по времето на социализма по примера на Димитровград“. Преди 4 години напуска БАН и днес Биляна живее със семейството си в Германия.

    - Как сте стигна до издаването на книгата?

    - Книгата е един преработен и съкратен вариант на моята дисертация, посветена на миграцията село-град по време на социализма. Реших да я издам, защото съм от Димитровград, а има повод - тази година той става на 70 години.

    - Какво точно съдържа тя?

    - Много неща съдържа. Първо съм се спряла на периода преди 1944 година преди основаването на града. Има глава, посветена на бригадирското движение. Разгледах и характеристиката на миграционните процеси. Интересна ми беше и темата за жените по време на тази миграция. Как успяват да се адаптират в целия този процес. Това беше една от най-успешните статии. Има и глава, в която разглеждам градоустройствените планове на Димитровград.

    - Актуална ли е темата за изграждането на Димитровград днес?

    Актуална е и още дълго време ще бъде. По своя замисъл градът е трябвало да въплъщава един идеал, но колкото повече се е стремял към него, толкова повече се е отдалечавал. И днес наблюдаваме този феномен, макар и загубил своята всеобхватност и идеологическа основа, но нужен за съществуването на градаВ увода съм засегнала темата за това дали е възможно местната архитектура да се превърне в начин за привличане на туристи.

    Смятам, че дори и да има някакви исторически периоди, които да са обект на критика, те не трябва да бъдат отричани. Не съм съгласна и с разрушаването на сгради – както се получи с разрушаването на мавзолея в София. Това е история и тя трябва да се цени.

    Това, че един народ е изживял един определен исторически период то той си остава в неговия манталитет и неговия живот. Не може проста така да бъде изтрито. Трябва да се поучим, но не и да отричаме.

    - Кога ще излезе от печат творбата?

    - Очаква се във втората половина на август да излезе от печат. Не знам как ще бъде разпространявана по-нататък. Иначе творбата има и богат снимков материал. Част него подготвих сама, помогнаха ми с материали и работещите в Историческия музей. Използвах и фотографии на хора, свързани с изграждането на Димитровград, които съм интервюирала. Посочила съм всички източници в книгата.

    - Ще има ли възможност димитровградчани да се запознаят с книгата?

    - Надявам се. Понеже живея в Германия, нямам възможност да съм тук за празниците на града през септември. Но обмислям вариант по-нататък да подготвя представяне на книгата пред местната общественост.

    - Какво е Димитровград за теб, днес когато живееш в чужбина?

    - Димитровград е в сърцето ми. Радва ме това, че нови има неща в облика на града. Виждам ги всеки пък като си идвам. Но ми се иска да видя промени и със самите хора – да имат по-добро благосъстояние, работа, сигурност за димитровградчани. Дано бъдещето да е по-добро!

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини