От х:

Днес в x:

Създава се Консултативен съвет към МОН

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и ръководството на Асоциацията на организациите на българските работодатели са постигнали на среща днес съгласие до месец към Министерството да започне работа Консултативен съвет с участието на представители на бизнеса. Това съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.
Председателят на АИКБ Васил Велев е посочил, че само в сферата на мехатрониката липсват над 17 000 специалисти. Най-търсени от бизнеса в момента са машинни и електро инженери, енергетици, както и оператори на машини, стругари, шлосери, заварчици, които са със средно образование. От името на работодателите Велев апелирал за по-бързото приемане на списъка на защитени професии, който се чака от 2014 година. Друг проблем е, че и малкото завършили от посочените специалности търсят по-добра реализация в чужбина. 
Работодателите са настоявали да се приемат икономически механизми и стимули, като например целеви държавни стипендии, за привличане на младите хора към дефицитни специалности в средното професионално и във висшето образование у нас. Предложени са били и икономически стимули, като опрощаване на кредити, такси и стипендии за реализация в страната. 
Председателят на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ Цветан Симеонов е настоял при предстоящото увеличение на учителските заплати да се отчита приносът на всеки учител, да се поставят критерии като "по-доброто представяне на учещите при външното оценяване" и след това да се увеличава конкретната учителска заплата. 
Заместник-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Димитър Бранков е посочил, че Министерството трябва да обмисли въвеждането на интернатите като част от образователния процес, както и въвеждането на трудови договори за 16- и 18-годишни обучаеми, които са включени в дуалното обучение.
Стоян Ставрев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/ също е подкрепил идеята за създаването на постоянен консултативен орган на МОН с участието на работодателските организации. От КРИБ очакват МОН да ориентира политиката си към регионални научни центрове, в които бизнесът да намери своето място.
Министър Вълчев се е ангажирал ведомството да е готово с промените в Закона за предучилищно и училищно образование до есента и да ги внесе в НС заедно с обсъжданията на Закона за Държавния бюджет. Така една професионална паралелка, ако е оценена от местния трудов пазар, ще да получи по-високо финансиране.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини