От х:

Днес в x:

Хасковски автомонтьор си направи електромобил

    Саморъчно направен електромобил вече е факт. Той е произведение на хасковлията Светозар Севов, който е автомонтьор, но сега се занимава с компютърна диагностика на камиони.

    За реализиране на идеята си 48-годишният мъж ползвал бензинов лек автомобил Фиат Чинкоеченто. Избрал точно този тип кола, защото е от леките. Тежи около 630 кг, но и сега, в преработен вид, пак е приблизително толкова.

    Светозар купил колата през есента миналата година и започнал да събира частите, които му излезли около 2000 лева. Купил 6 акумулатора, електромотор и части за електронен контролер. Наскоро излязъл в отпуска и я сглобил за около две седмици. За някои неща му помагал негов приятел и съмишленик от Бургас. Сега електромобилът вече е в движение и Светозар го пробвал няколко пъти от дома си в квартал „Тракийски“ до работното си място в Източна индустриална зона. Вечер го зарежда с кабел, който се издърпва от намотка като на прахосмукачка.

    Така автомобилът не само, че е изключително безшумен и екологичен, но и много икономичен. „Зареждането на колата по тарифа за нощна електроенергия излиза около 30 стотинки, с които дори не можеш да си купиш кафе от автомат“, каза Светозар. Той обясни, че със заредената батерия се изминават около 30 км, което е достатъчно да отиде до работа и да направи покупки за вкъщи на връщане. Проста сметка показва, че електромобилът е около 10 пъти по-икономичен от предишната му кола, която седмично зареждал с бензин за 20 лева. Зареждането на електрическата кола на седмица излиза близо 2 лева.

    Сред предимствата на този вид автомобили е и безплатното паркиране в Синята зона. Освен това са освободени от данъци, което е в сила от 2013 г. Тези и други подробности ще станат ясни след като собственикът му го регистрира. „Имам някои неща за довършване и в най-скоро време ще регистрирам електромобила“, казва Светозар.

    Това не е първото произведение на механика. Преди около 3 г. направил електрическо колело, което все още кара при подходящи климатични условия. Майсторът-електричар шеговито заяви, че е замислил да направи и електрически самолет.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Go
      gost
      18 -1
      15:30, 13 юни 2017
      Хабакалъм да видим сега дали няма да го таксуват братята роми на частната синя зона?
    • 2
      Са
      Самолета
      2 -18
      15:46, 13 юни 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 3
      Па
      Пацо
      15 -1
      05:30, 14 юни 2017
      Браво Светлич !!!
    • 4
      Зл
      Златка Латунова
      2 0
      17:49, 29 мар 2018
      Браво Светльо... Само така! Няма да излагаме Жълтибряговския род! Леля Златка от Кърджали
    Последни новини