От х:

Днес в x:

Водата в шест села в димитровградско - вече годна за пиене

От 16 юни, петък отпада забраната, ограничаваща използването на водата за пиене и готвене на водата в шест димитровградски села. Това информират от Регионалната здравна инспекция в Хасково. Висока алфа активност вече липсва във водата на селата Крум, Горски извор, Черногорово, Воден, Скобелево и Крепост,  уточняват от РЗИ.

В сила все още е забраната за пиене и готвене с водата в селата Ябълково, Сталево, Бодрово, Радиево и Върбица, където стойностите на алфа активност и уран в последното село все още не са в норма. От Регионалната здрава инспекция допълват, че в тези населени места продължава наблюдението на показателите до краен потребител.

Припомняме, че забраната за пиене на водата в 11 димитровградски села бе въведена от 17 май заради наличие на висока алфа активност.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ян
    янко
    1 0
    00:16, 16 юни 2017
    каква е била причината за проблема с урана.това кажете.а не че отпадала забраната.
  • 2
    Кр
    Крум
    1 0
    18:33, 17 юни 2017
    РЗИ не си гледа работата! РЗИ допуска доставка на вода от помпени станции без Разрешително за водоползване! Това показва, че няма учредена санитарно-охранителна зона за следните помпени станции: ПС "Крумска тераса" - снабдяваща с вода Димитровград и Меричлери, ПС " Сталево", ПС "Светлина", ПС "Бодрово" и ПС " Крум". За тези помпени станции В и К използва старо Разрешение за водоползване № 0268/ 2001 г. , което значи, че не е представено изследване на водата и учредена СОЗ с проект. В и К -Димитровград си позволява да предоставя на абонатите си вода от незаконни източници на вода и налагат на абонатите си да плащат добитата от тях вода. През СОЗ на ПС " Черногорово -градска преминава международна ж.п. линия. Терените на СОЗ не се чистят, не се коси тревата, не са оградени. Интересно е какъв контрол извършва РЗИ?
Последни новини