От х:

Днес в x:

Анализират водата в Димитровград, Иво Димов: Няма повод за притеснение!

Пълен анализ на питейната вода в Димитровград са изискали от Общината заради актуалната в последните дни тема за наличие на уран в чешмите в съседно Хасково. Пробите пътуват за София, а резултатите ще бъдат ясни след седмица, тъй като е нужно технологично време за анализа, коментира днес кметът Иво Димов.

Той заяви, че на този етап няма повод за притеснение, тъй като водата, която захранва Димитровград е от водоизточници, близо до река Марица.

"Нямаме уранови мини или находища в близост. Питейната вода на града отговаря на всички показатели и стандартите по БДС. Все пак, за да сме сигурни предприемаме това изследване, заяви още кметът.

Междувременно в Хасково водата от чешмите продължава да не е годна за пиене и готвене, за това са потвърдили от Здравното министерство. Очаква се в областния град да бъде въведен режим на водата, след като пробите на Регионалната здравна инспекция вчера са показали завижено съдържание на уран в две помпени станции.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ки
    Кирилка
    1 -1
    21:38, 19 апр 2017
    За да се реши проблема с урана във хсковската вода от ВиК Хасково ще трябва да направят доста харчове и ще се наложи да вдигнат цената на водата.Сега ние сме в едно водно обединение с ВиК Хасково и ние също ще плащаме тези харчове,а ще си пием старата варовита вода.
  • 2
    Пр
    Притеснения има!
    2 0
    09:16, 20 апр 2017
    Притеснения има! ПС " Крумска тераса е без разрешение за водоползване. Няма обособена санитарна зона. Защо Басейнова дирекция- Пловдив мълчи по този въпрос! Какво стана в с. Бодрово , има ли СОЗ. Та кладенците са построени в чужда собственост. Водата в Меричлери се смесва и има данни за арсен. Водата в с. Радиево има алфа излъчване. През санитарно-охранителната зона на ПС " Черногорово-градска", снабдяваща града с вода преминава международна ж. п. линия и това е допуснато от сегашния управител-монтажник на В и К. Това са не допустими неща и се крият от населението. Защото този управител-монтажник е толериран от общината. Та специалистът по В и К в общината няма В и К образование и проектантска правоспособност. Кой разбира от тези неща в общината за които говорите.
Последни новини