От х:

Днес в x:

Владислав Панев, „ДА, България“: Ако не спрем обезлюдяването, борбата за влизане в парламента няма смисъл

Европейският съюз вече се движи на няколко скорости, но реалността е такава, че България от много време се развива по същия начин, заяви водачът на листата на Движение „ДА, България“ за Хасковско Владислав Панев. Разликата между София и останала част от страната достига рекордни нива. Демографската ситуация на много места е пълна катастрофа, допълни димитровградчанинът. Според него процесът няма да спре с „повече от същото“, което виждаме последните 10 години – след раздадени милиарди по ЕС проекти (основно безсмислени), които ужким отиват за развитие на регионите, а всъщност за обогатяването на близките до властта олигарси.

„Концепцията е тотално сбъркана на централно ниво. Политиката „тука има едни пари дето само нас чакат, хайде да ги усвоим“ очевидно не работи. Ножицата между богатите и бедните се разширява. Проблемът е, че огромната част от парите, които ужким са предназначени за селските райони, всъщност по едни или други канали се връща обратно при клиентелата на властта най-вече в София. Дали заради, както се говори, завишените в пъти корупционни ставки или заради това, че изпълнителите на държавните поръчки нямат общо с регионите, където действат. Нещо повече, подръжката на построените обекти остава грижа на съответните изоставащи общини“, допълва Панев.

Демографската бомба цъка и като че ли обезвреждането й не е приоритет на управляващите. И защо да бъде – все пак последиците от нея ще са за десетилетия напред – далеч след края на мандата им. За разлика от усвоените пари от субсидии, които са тук и сега. Нищо, че не са особено ефективни.

Решенията, които предлага „ДА, България“ са мерки за стимулиране на бизнеса в изоставащите региони, включително чрез насочване на инвестиции в дялов капитал, които да подпомагат нови компании. „По този начин не държавата или Брюксел, а хората на местно ниво ще имат думата в какво точно да се инвестират еврофондовете. Ключът е, че много по-малко пари, вложени на правилното място, могат да създадат много повече добавена стойност и работни места, отколкото милиардите по ненужни, скъпи и корупционни проекти. Намаляването на корупцията и бюрокрацията и добрите условия за правене на бизнес, който не е задушаван от олигарси и властимащи е единственият начин да привлечем обратно хората, които са емигрирали на Запад в търсене на по-добър живот. Те могат да бъдат двигателят на просперираща България, но само ако създадем условията за това“, смята Владислав Панев. „Ако не решим проблема с обезлюдяването по адекватни и съвременни начини, борбата за това кой да влезе в парламента няма смисъл. Тя е като да гребеш вода с лъжица от потъващ кораб. България може да постигне много повече, но трябва да й дадем шанс за това, различен от корупционните схеми на досега управлявалите“, категоричен е Панев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини