От х:

Днес в x:

Подредиха красотите от Националните паркове на България и САЩ в Младежкия, после във Франция и Италия

    Движение „Фотографи за природата" представя красиви фотоси от запомнящи се места в Националните паркове на България и САЩ тази вечер във фоайето на Младежкия център. Изложбата ще остане в Хасково до 26-ти февруари.

    Към фотографиите има и образователни текстове за представяните забележителности и археологически резервати. Част от снимките са обособени в четирите цвята: жълто-пустините, зелено-планините, синьо-водите и червено-скалите. Вдъхновяващи и мечтателни са къдрите, чрез които само за миг публиката се отнася в далечни пътувания.

    На откриването присъства и един от съавторите на изложбата, снимал българските природни паркове -пътешественикът с раница и фотоапарат Иван Панкев.

    Идеята за изложбата е от 2016 година по повод навършването на 100 години от основаването на Дирекцията за управление на националните паркове в Щатите. По този случай инициаторите на изложбата Боряна Кунева и Стефан Хаджианастасов решават да подберат снимки от техни ходения из националните щатски паркове. Те са българи, които от години живеят в САЩ, Боряна е професионален фотограф и екскурзовод в парковете, а Стефан е изкарал повече от половината от миналата годината по тези паркове като пътешественик. И двамата са ценители на красотата. Красотата и любовта към природата е и връзката с Иван Панкев, също професионалист фотограф, който пък обича да обикаля българските планини. Двамата с Боряна се познават отдавна, тя му разказва за идеята си да представи щатските паркове, той пък й предлага да се включи в изложбата със свои снимки на българските красоти. В последствие се към тях се присъединяват и още фотографи, които предоставят кадрите си и така изложбата се разраства до около 100 снимки. Така се ражда и „Фотографи за природата" - сдружение на фотографи от Европа и Америка, които обичат природата и са ангажирани с идеята да спомагат за опазването й.

    За първи път снимките са показани у нас, в Природно-научния музей в София през миналата година. А след първата си спирка, изложението не спира да пътува от град на град. Скоро ще излезе и извън границите на България.

    Франция и Италия вече са дали заявка за гостуване на изложбата. А идеята е фото изложението да стигне и до Щатите.

    „Смисълът да се показва тази изложба пред на масова публика е чрез фотосите да се предизвика интерес към националните паркове и запазването на природата дива и девствена.“, обяснява Панкев.

    Първият обявен като Национален парк в света е  „Йелоустоун“ през 1872 година. И от там тръгва цялата идея за обособяването на уникални природни зони с богата и неповторима флора и фауна като защитени от закона. В момента в щатите има 60 национални парка и 440 защитени територии с различен статут. В България Националните паркове са три-Пирин, Рила и Централен Балкан /Стара планина./  

    „Нашите планини и прородни дадености са не по-малко красиви. И това е приликата с тези в Америка. Разликата-в намеренията и погледа на хората върху тези природни дадености. В България е водещо желанието тази красота да се използва колкото се може с комерсиална цел-да се строят пътища, хотели, писти, докато в Щатите са минали през този етап и вече хората ценят повече девствените кътчета. Искат да отидат в подножието на планината или край езерото и да разпънат просто палатката си. Да напълнят очите си с красота и слуха си със звуците на природата, споделя впечатления Иван Панкев. Неговото любимо място в България е връх Ботев. Ходи поне веднъж в годината там, като предпочита това да се случва през зимата. А една от най-красивите гледки, които е откривал за очите си е от 2668-те метра на пиринския връх Джано.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ке
      кенанския маймун
      1 -3
      06:05, 17 фев 2017
      Стига с тва идолопоклоничество бре кьопеци американски ... Що не напавите изложба "Бездомната Америка "???
      Спонсорирам журналистка-фотографка да ни посети в Америка и да направи снимки :)))

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини