От х:

Днес в x:

Българската природа е уникална и сравнително добре запазена в Европа, сочи проучване на БАН

    Хасково е първият град, в който  фотоизложбата „Пясъчните дюни и скалните местообитания– част от красивата природа на България“ на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН гостува след нейното официално откриване в София.

    Тя е подредена във фоайето на Младежкия център и днес беше официално представена и открита от проф. Светлана Банчева.

    До 13-ти февруари хасковлии могат да разгледат някои от уникалните и най-интересни родни природни забележителности, след което фотосите продължават своето пътешествие към Кърдажли, Бургас и още градове в България.

    Освен, че са красиви и показват романтичната част на уникалните местообитания на страната ни, снимките поставят и поглед със светнала червена лампичка, за това, което сме на път да загубим , ако нямаме правилно отношение към природата.

    „Това безценно богатство, което притежава като природни дадености нашата страна- с около 400-километровата морска ивица, с всички скални образования, които предоставят невероятни красоти, но и ползи за човека, сме на път да изгубим, ако не се използва разумно. Съумеем ли обаче да го използваме по природосъобразно, всичко това ще остане за нашите деца и за поколенията след тях“, предупреждава проф. Банчева.

    Изложбата е създадена в процеса на работа на екипа на проф. Банчева по проект, свързан с картиране и оценка на екосистемите в земи с рядка растителност, извън екологичната мрежа Натура 2000. По време на работата по оценката на тези местообитания и ползите от тях за хората екипът заснема красотите, които в последствие решава да сподели с по-широка публика. Така се появява и идеята за пътуващата изложба.

    „По време на нашата работа трябваше да документираме изследването си и когато по-късно разглеждахме снимките и осъзнахме колко красота е събрана зад всеки кадър, решихме, че си струва тя да бъде показана на повече хора. За да се види, че освен популярните места, на които всеки един от нас се стреми да отиде, има и много не толкова известни места в страната, които също крият невероятна красота и дават много на хората“, разказа професорката за Haskovo.net. Сред местата, където е минало изследването самата проф. Банчева има свои любими. Много красиво е за нея в северните части на Черноморското крайбрежие, където все още човешката намеса не е така видима. Тя обаче обича и част от местата, на които е била в планинските ни курорти и според нея са също много подходящи за излети и почивка, за презареждане и вдъхновение. Екипът й е влюбен в Източните Родопи, невероятни маршрути са открили в района на Момчилград, на Ивайловград.

    Все пак обаче наред с красотата, която се е насладил при изследването, екипът от БАН отчита и комерсиалната част в задачата си. Обобщението показва, че все пак в България се съхранява една представителна извадка в добро състояние на обиколените от тях екосистеми. „Все още не сме се постарали да ги унищожим до край и в този смисъл не са куртоазни думите на чужденците, които казват за природата ни, че е уникална. На картата на Европа България като запазена природа стои добре“, категорична е професорката.

    Идеята на организаторите на изложбата е да насочат вниманието на повече хора към възможностите обследваните и показани територии, да се използват за туризъм, отмора, опознаване на природни забележителности, както и да представят типичното за целевите екосистеми биологично разнообразие. 

    Красиимра Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини