От х:

Днес в x:

На 2 г. разбиха с паве главата на Кичка, на 14 остава на улицата

    Помните ли Кичка? През лятото на 2004 година Хасково осъмна със зловеща новина – 2-годишната тогава Кичка бе открита с разбита глава в запустялата градинка зад ДНА. Детето бе в кома в продължение на 10-тина дни. Лекарите в Неврохирургията в Пловдив се бориха за живота й с месеци. Тя оживя, макар и с тежки поражения в мозъка.

    Сега, 12 години по-късно, злата съдба отново е надвиснала над Кичка. Тя и майка й – 40-годишната Шенгюл, са на път да останат без покрив над главата на прага на зимата.

    Двете живеят под наем на ул. “Клокотница” 1 в Хасково. Къщата е съборетина, която собствениците продали наскоро. Преди няколко дни новият собственик ги предупредил да напуснат и им дал срок от един месец. Другата опция била наемът да скочи двойно.

    Макар да има роднини, майката Шенгюл израства в сиропиталища. “Още като малка в домовете в Славяново и Скобелево ми казваха: “Каквато люлка те залюлее, такава ще е до края“, разказва Шенгюл. Тежък живот, в който все пак най-тежкото изпитание е лятото на 2004-та.

    Родителите на малката Кичка чакат на опашка пред банкомата до общината, когато изведнъж установяват, че детето го няма. Изпуснали го от поглед за секунди. Часът е малко след 16, мястото е оживено, но никой не е виждал момиченцето. Започва безрезултатно издирване.

    Майката изпада в шок, когато по-късно й казват, че Кичка е в пловдивска болница с разбит череп. “Полицаите събраха помежду си пари, извикаха ми такси и веднага заминах в Пловдив при детето. А там не ме пуснаха да го видя”, спомня си най-черните дни в живота си Шенгюл.

    След новината за изверга, който дебне посред бял ден деца в центъра на Хасково, градът замря в ужас. По онова време главен секретар на МВР е Бойко Борисов, а шеф на полицията в Хасково – Иван Петров. Натискът отгоре за разкриване на изверга е огромен. Няколко дни след зверството МВР Хасково вика репортерите и им показва лудия Станимир от село Орлово. Полицаите твърдят, че той е извършил зверството с Кичка, признал си е престъплението и дори им показал по кои улици е минал до ДНА.

    Някои от репортерите в Хасково обаче не се връзват на версията на полицията, отиват в Орлово и установяват, че в деня на зверството Станимир си е бил в селото, пренасял е до късно вечерта житото на комшийката. Тя, както и съседите, потвърждават алибито му пред репортерите.

    МВР обаче настоява, че Станимир е жестокият извършител.

    Две години по-късно, през 2006 година, в Хасково е извършено ново зверско престъпление, убито е 8-годишно дете в кв. Каменец. Този път обаче се намират свидетели и автор на престъплението се оказва друго дете - 11-годишният Асен. Пред разследващите Асен признава, че той е разбил и главата на Кичка две години по-рано. Дава показания и пред съдия. Следствен експеримент потвърждава показанията му. Асен разказва подробности, които не би могъл да знае, ако не е бил на мястото на престъплението по време на извършването му.

    Асен бе пратен в Бойчиновци, оттам следите му се губят. Според някои майка му, която живее в чужбина, го е прибрала при себе си.

    След много месеци, прекарани в болници, Кичка се връща в Хасково. Баща й вече е изоставил и нея, и майка й. Шенгюл сама се бори с живота. Първоначално Кичка посещава дом Марина, по-късно се прибира при майка си. Получава пенсия от 240 лева. Заедно с детските надбавки, както и някой и друг лев припечелен от пренасяне на дърва, метене и чистене, Шенгюл и Кичка преживяват с малко над 300 лева месечно. 100 от тях отиват за наем. 30-40 за лекарства за момичето.

    Кичка тръгва по-късно в първи клас, когато вече е навършила 8 години. Учи в “Шандьор Петьофи”, по-късно в “Кирил и Методий”.

    “Травмата от 2004-а има много сериозни последствия. Трудно се съсредоточава, заболява я главата и се разсейва”, обяснява майката. Няколко години Кичка е на индивидуална форма на обучение, учителите идват вкъщи да й преподават. “Тогава по-лесно научава уроците. А и в училище я обиждат, викат й “луда”. Лоши хора”, разстройва се Шенгюл.

    Майката събира документи, за да подаде молба за общинско жилище. Но е отчаяна. “Ходих при кмета през март. Вика ми: Защо не дойде по-рано? Нямаме свободно жилище”, разказва Шенгюл. Подозира, че и сега ще я отрежат. “Никой не ти помага. Всеки гледа да си измие ръцете”, отчаяна е Шенгюл и отново споменава за люлката, която залюлява човек от малък.

    В момента Кичка не ходи на училище. “От квартира на квартира сме. В тази къща сме от 6 месеца. Преди това бяхме на “Червена стена”. В кое училище да я запиша?”, обяснява майката.

    “Искам да ходя на училище. Искам да имам приятели и да си играя с тях. Искам да имам дом, където да живеем с мама”, малко неуверено казва Кичка.

    От общината в Хасково обещаха да направят всичко възможно да настанят Кичка и майка й в общинско жилище. Председателят на комисията по настаняване – секретарят на общината Биляна Димитрова заяви, че приема случая присърце и се търсят варианти да осигурят жилище за Кичка и Шенгюл. По думите й това трябва да стане до няколко дни.

    Haskovo.net ще проследи развитието на случая.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      Ми
      Мима_1477050252
      37 -15
      14:44, 21 окт 2016
      има свободни апартаменти в блокчетата до тихия кът как така казва кмета че няма като има оня ден даже се изнасяха хора защото ПРОСЛОВУТИЯ кмет им прекратил договорите
      Как не го е срам малко гербажия смотан . Изгони хора на които детето е към дом Марина , явно за това че го лекуват в Турция. Как да смогнат с малкото което му дават на тукашните цени.

      • Li
        like
        44 -5
        15:30, 21 окт 2016
        Нали са казали че ще проверят хората, има няма ти кой си да знаеш?? И всъщност ей такива хора са за настаняване там. Не ония двете сестри пощаджийките дето си купиха апартамент в Димитровград и реват, че ги гонели, комшията продал кща с двор и той се натиска за апартамента , другата имали апартамент ама им бил малък щото сина им пораснал двайсет и не знам колко годишен...а и оная дето всеки септември е бременна втори месец - и има две деца. На комшията й детето заеква от нея толкова го е стресирала дано я махнат ама от Хасково да я махнат
        Що не си видят джиповете пред блокчетата на Георги Кирков-земеделски производител е едзиния взема куп субсидии...сигурно се брои безработен. Малко хора са изгонили. Има ей като тази самотни майки с деца, болни- няма от къде да си плятат наема и въпреки всичко са на свободен наем пък тия готованци 30 години все в общински жилища. Що не си кажат че даваха по 5 хиляди лева рушвет на стария кмет и ги оставяха по пет години в апартаментите. Сега като е година за година и никой не им иска парите -не минава номера вече голям РЕВ а и ги вижте все едни и същи реват.. Част от тях ви описах.
    • 2
      Ou
      Our Brand Is Crisis
      53 -31
      15:05, 21 окт 2016
      Няма нужда да следите случая, уважаеми журналисти. Ние знам развитието. До 24 часа община Хасково ще намери жилище на двете. После вие ще ги похвалите, за което. На това му се вика "кризисен пиар". Нещо от сорта "виждате ли как вършим работа".
      Само че ние няма да се хванем на тази въдица. Втори път за ГЕРБ и хора като Беливанов, Димитрова и т.н. некадърници няма да гласуваме.
      • Li
        like
        30 -28
        15:33, 21 окт 2016
        То журналиста ясно е написал че жилище ще има! Няма как да откажат на такъв случай. Кое е " кризисен пиар" някой накара тази майка да се оплаче че я гонят от жилище ли... толкова сте жалки подлоги на Георги Иванов .
      • Ту
        турунджу
        16 -4
        16:18, 21 окт 2016
        Т.н. Некадърнико, ти никога не си гласувал за тези хора! Така, че гледай и този път, а и всеки друг път да гласуваш за правилния човек . Не е важно да си за ГЕРБ!, за БСП , РБ или ДОСТ! Гласувай свободно, но после не се прави на ощипана девица!
      • Много готини коментари...!
        почти нищо не мога да добавя след тези истини !
    • 3
      Въ
      Възмутена
      33 -3
      15:11, 21 окт 2016
      В блока до "Кърджалийска" целия блок е празен . Всички апартаменти са заети от хора,които работят в чужбина . Как така няма места . Срамота е . Детето не е добре , самотна майка . Как може , къде е човешкото , къде е ?
    • 4
      Li
      like
      14 -2
      15:44, 21 окт 2016
      Той не е целия общински жилища има и частни
    • 5
      Ма
      Магарета!
      32 -4
      16:25, 21 окт 2016
      Такава тъжна лична история, а вие го обърнахте на политика, важното да решат проблема на хората, пък нека да е ПИАР.
    • 6
      Се
      СЕРДЖ
      16 -3
      16:36, 21 окт 2016
      В блока на капитан петко до автогарата има свободен общински апартамент на последният етаж-иска само ремонт-дайте него
    • 7
      Би
      бина
      22 -18
      16:42, 21 окт 2016
      ами така е и така ще продължава винаги
      докато са Герб на власт в Хасково ще е така
      на тяхни си хора
      Общината се напълни с тяхни си хора
      помислете си Хасково дали втори път ще гласувате
      за ГЕРБ т.е за Консулов защото него гласят да е кмет .
      • Li
        like
        16 -25
        16:56, 21 окт 2016
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 8
      Ма
      Марин
      18 -19
      16:59, 21 окт 2016
      Пак ли герб ви е виновен. Трабваше Орешаркси да не подава оставка, за да ви спрат тока и да не може да пишете хахахаха
    • 9
      Ge
      gerbadjii fakadjii
      11 -1
      17:07, 21 окт 2016
      да е.. ш.баната държава
    • 10
      Ст
      страничен наблюдател
      12 -14
      17:20, 21 окт 2016
      А защо трябва всеки да изнудва чрез медиите. Има си ред за настаняване в общинско жилище и има списък на чакащите. Нима останалите имат по-малко трагични лични истории. Ама видите ли като изревем на журналистите и принуждаваме общината веднага да ни осигури жилище. Колко разведени и какви ли не се настаниха. Това да не е приют за настаняване на бездомни?!? И другите чакащи имат деца
    • 11
      Ст
      страничен наблюдател
      12 -9
      17:25, 21 окт 2016
      А като разкажете историята на детето да не мислите, че му правите услуга. Не, просто сега ще сочат детето с пръст - заради Вашият материал
      • Гл
        глупости
        24 -3
        18:10, 21 окт 2016
        Ам хайде тогава да не се опитват медиите да помагат. Нека да си стоят на улицата майка и дъщеря. Вие нормални ли сте? Щом могат да помогнат е по-добре да помогнат. Това са хора, които са в беда и ще отидат на улицата. Нали всички сме хора, и в медиите работят хора. Мисля си обаче , че по-често трябва да се раздухват нещата в медиите защото само това трогва тия дето имат власт. Те не искат да се говори лошо за тях и гледат да уредят случая или да направят така че хората да не протестират.Има полза от медиите, просто трябва да ги използваме в наш интерес.
    • 12
      Ма
      Майка
      26 -1
      21:10, 21 окт 2016
      Ако не се наплюете под всяка новина,няма да сте вие! Това не ви е махленска седянка,срамота! Жилище вече е дадено на майката и детето. Вместо да видим как да им помогнем да се обзаведат или да бъде записано детето на училище и да живее като нормално човече,вие сте седнали да се плюете.
    • 13
      До
      До странен наблюдател!
      8 0
      19:26, 22 окт 2016
      Странен наблюдател, ти наистина си много странен. Ами нали благодарение на медиите бе помогнато на толкова много хора, на които държавата е обърнала гръб. Да си беден не е престъпление, така че няма от какво да се срамува детето или да го сочат с пръст. Стига простотии вече.
    • 14
      Ед
      една майка
      1 -3
      06:16, 24 окт 2016
      Хора знаете ли колко семейства с малки деца изкараха сега през зимата аз съм една от тях моите деца остават също на улицата аз също нямам къде да отида с малки деца тези в съвета поголовно изкарват семейства с малки деца а знаете ли кои остават тези дето наистина имат ходих молих се плаках кмета е една пионка в ръцете на гербаджий да на такива хора трябва да се дават от тези жилища не да изкараш децата на пътя а изкарай тези дето са настанени наистина по втория начин и сега с най голямото си нахалство ще сложат наново хора които горкичките нямата аз и още други семейства оставаме на улицата знаете ли какво ми каза госпожата от съвета аз като я попитах как да изкарам децата си в това студено време нали нямат право зимния период да се изкарват деца госпожата беше абсолютно нагла и ми каза ами то вече няма такава зима къде е този студ не мога да намеря квартира няма празни или ако има празни хазаина ти казва че не може да палиш печка ще му опушиш а иначе да ти вземе 250-300 лева може аз също както и много други семейства сме в безизходица търся помощ и аз 6 човека сме в жилището и всички сме на улицата търся някаква помощ някакво решение но не виждам нищо и следващото което е аз за един месец не мога да реагирам и ако не изляза ще ме глобят 1500 лв тези в съвета си разиграват коня както си искат а кмета милия безгласна буква само мънка вдига ръцете и аз нищо не знам тя комисията говорете с тях а преди това тази от комисията ми казва говори с кмета той каквото каже хора за кого гласувахте не знам от този няма файда за нищо
    • 15
      Ге
      Генадиева
      3 0
      13:53, 24 окт 2016
      Майки с малки деца освобождават общинските жилища,а скоро бях там и на паркинга пред блокчетата видях паркирани само луксозни автомобили. Дали са притежание на крайно нуждаещи се граждани?......
    • 16
      По коментара ми мязаш да си Марийка люхата
      щото ако си ти - заслужаваш си го !!!
    Последни новини