От х:

Днес в x:

Димитровградските училища - с портрети на своите патрони върху фасадите

    Ликът на своя патрон, изрисуван върху фасадата да има всяко училище в Община Димитровград. Това смята да направи самоукият художник от Живко Петков - Ларго, който това лято сътвори гумения парк зад блок №10 на бул."Стефан Стамболов".

    Той вече положи основите в началото на тази учебната година, когато върху училището в Радиево се появи портрет на Христо Смирненски. В деня на независимостта - 22 септември бе изрисуван лика на Любен Каравелов върху фасадата на Средното училище в Димитровград.

    "Правя това напълно безвъзмездно, разчитам само на помощ за закупуване на боите. Искам да направя нещо красиво за моя град, не може всеки да чака нещо на готово", споделя пред Дарик художникът. Той е завършил курс по анимация, която заедно с талант му помага да се развие в областтта на рисунките върху автомобили, сгради и др, Живко използва аерограф с ацетонови бои.

    Намерението напълно подкрепя и кметът на Димитровград Иво Димов. Той смята да организира среща с директорите на тукашните училища, като се надява те да подкрепят патриотичното начинание. Възможно е рисунки на подходяща тематика да се появат и в детските градини, коментира градоначалникът.

    "Всяка една подобна инициатива се подкрепя от Община Димитровград, стига да е "облечена" във законова форма. Идеята дойде от мен след разтовор с момчето, което е наистина много талантливо", споделя Димов. Според него, похвално е, че начинанието на Живко е безвъзмездно и без комерсиална цел, а в същото време с акцент върху историята и велики български личности. На фона на вандалските прояви от младежи в Димитровград в последните години, Живко е един положителен пример, допълва кметът. Видеорепортаж по темата - вижте тук!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини