От х:

Днес в x:

Отварят денонощна аптека на бул."Д.Благоев"?

    Възможността да бъде отворена денонощна аптека в Димитровград бе повдигната на вчерашната сесия на Общинския съвет в зала "Гросето". Това стана при обсъждане на точката за учредяване право на пристрояване към имот на бул."Д.Благоев" №9 -Д, която бе приета с 30 гласа "за".

    Става дума за изграждане на стълби за достъп към търговски обект, намиращ се на първия етаж в блок № 9. Предстои обектът да бъде превърнат в аптека. Подходът към приземния етаж ще бъде от юг, а за хора с двигателни проблеми - ще има подемно съоръжение от източната страна.

    Кметът Иво Димов заяви, че Общината няма как да вмени на частен предприемач да отвори денонощна аптека в града. Според него, не е възможно също така да бъде субсидирано едно частно дружество, защото е в противоречие със законите.

    "Това, което може кметът да направи е да убеди някой частник да направи такава аптека. С приемането на това решение за стълбите, мога да заявя, че имам уверението на собственика на обекта, че там ще бъде отворена денонощна аптека".

    Очаква се в рамките на следващите 2-3 месеца, след като преминат всички процедури по учредяване правото на пристрояване, аптеката да започне работа.

    В залата думата взе и съветникът от "Да за Димитровград" Катя Панева, която поддържаще денонощна аптека преди повече от година. Панева обясни, че причината тя да преустанови нощем работа е липсата на магистър -фармацевти.

    "Не става дума само за финансови средства, а за една социална отговорност към лекарите и хората в Общината", каза Панева. Подчерта, че в Хасковско има 119 магистър-фармацевти, а аптеките са над 150 на брой. Според нея, тенденция е фармацевти и специалисти да търсят работа в големите градове или в чужбина.

    Председателят на Здравната комисия към ОбС д-р Вълчо Митрушев коментира друга възможност - аптеката към МБАЛ "Св.Екатерина" да работи като денонощна. Това обаче няма как да стане, тъй като болницата е търговско дружество.

    Припомняме, че липсата на денонощна аптека в Димитровград е въпрос, повдиган често в социалните мрежи напоследък. В групата Димитровградски нередности върви и проучване по темата. За денонощна аптека се обявяват над 300 от гласувалите в анкетата. Димитровградчани споделят, че често се налага да пътуват за Хасково, за да търсят лекарства нощно време.

    Преди месец актуалната за града тема повдигна и димитровградчанка, потърсила Спешна помощ за сина си. На нея също и се наложило да търси нощем лекарства в съседно Хасково.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Jo
      jokin
      8 0
      17:04, 29 юли 2016
      Споко,кате,знаем,че с тати нямате финансови проблеми,а и затова не биваше да я закривате.
    • 2
      Фа
      Фарма
      0 0
      21:56, 30 юли 2016
      Значи Липненски ще напуска.... Недялко наясно ли е как се вади разрешително за аптека?Да прочете Наредба №28 за устройството, реда и организацията на работа на аптеките.Толкова аптеки има в града ни.Знам поне 3 дето затвориха.Най-вероятно Недялко просто иска да получи разрешение за нови стълби,а аптека я направи,я не.
    • 3
      Яв
      Явор8
      0 -1
      07:37, 31 юли 2016
      Защо си мислите че само вие сте чели наредба288
      • Яв
        Явор8
        0 -1
        08:01, 31 юли 2016
        Извинете наредба28 и няма ли граници тази злоба
    • 4
      Ga
      Gargamel
      2 0
      14:17, 2 авг 2016
      Преди 1989г града беше около 60 000 жители и имаше три аптеки.Сега града заедно със селата наоколо е под 30 000 жители ,а има над 20 аптеки.Вместо да откриват нови аптеки и да се чудят как да връзват двата края е по-добре да закрият повечето ,а тези които останат ще са на такава печалба ,че всички ще станат денонощни.
    Последни новини