От х:

Днес в x:

Мистерия покрай изсичането в гората в Баните-санитарно почистване

    Огромната истерия със изсичането на части от гората покрай Минералбанското село Сърница, която се създаде във Фейсбук, а после беше раздухана допълнително и от някои медии, се оказа, че не е нито незаконна сеч, нито подготовка за строителство, а просто прочистване на гората.

    Директорът на Общинското предприятие “Бряст лес“, което стопанисва общинските гори на територията на Минерални бани Христо Христов обясни, че петната, които се виждат на снимките, качени във Фейсбук от Тихомира Методиева- Тихич, и се потвърждават и в изображения от Google Earth, се наричат „котли“. Те представляват изсичане на определени места на старите дървета, с цел да се просветли гората. Иначе казано така се дава шанс на младите дървета да израснат на височина, обясни Христов. На 10 декара може да има най-много два такива котли. Този вид изсичане се прави на територията на общината от 2014 година и са заложени в одобрения в стопански план за горите в Минерални бани от същата година. Котловината сеч се прилага в широколистните гори, на възраст над 50 години. Този вид сеч е препоръчителна и предпочитана за възстановяването на старите гори, които са в Екологичната мрежа „Натура 2000“, а 95 % от общинските гори в Минерални бани са под защитата й, посочи лесничей № 1 на общината.

    Целта е да се получи разновъзрастна гора, която да е силно устойчива на различни природни катаклизми.

    По случая е извършена и проверка от Изпълнителната агенция по горите.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Не
      нещо ме съмнява тая работа
      17 -2
      15:21, 26 юли 2016
      Някакси е странно да се прави само там такава сеч. По нанатък на снимката не виждам. Гората продължава, нататък няма изсичане. Ако това беше животоспасяващо за гората щяха да са го направили и по другите склонове ..а има огромен участък, на който не е направено.Как да ви разбираме сега - че предстои по нататък и там да се сече, или че този район е на друго горско и там са решили да не правят това? Ако има заповед да се прави, значи всички трябва да го правят!
    • 2
      Мм
      мммм
      19 -1
      15:40, 26 юли 2016
      а изсичането на "Кенана" преди бившия ресторант "Дивото козле" и там ли е санитарно почистване и правене на просеки с булдозери?
      • За
        запознат - до ММММ
        14 0
        17:50, 26 юли 2016
        Там, Митю банския ще строи къщи за богопомазани!
    • 3
      Пе
      ПЕШО ТЕЛЕТО
      10 0
      06:27, 27 юли 2016
      Хасково нет, защо не пишете за изсичането на гората в Кенана ??? Г-н Пеянков ,нали сте в Общинският съвет и трябва да следите за нередности. Когато не бяхте във власта бяхте много активни , а сега ????????
    • 4
      Пе
      ПЕШО ТЕЛЕТО
      2 0
      14:35, 27 юли 2016
      Споко Крашков , не се натягай !
    Последни новини