От х:

Днес в x:

България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания

България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания, като само 1 от 10 мъже с рак на белия дроб преживяват до 5 години след поставяне на диагнозата. Това каза пред журналисти д-р Жасмина Коева, председател на Българската асоциация за персонализирана медицина, цитирана от БТА. Тя допълни, че ракът на белия дроб е най-смъртоносният карцином, като смъртността сред българските мъже е по-висока от средноевропейската. От всички случаи на карцином 18 на сто се дължат на локализацията в белия дроб.

В трети или четвърти стадий на болестта се откриват 77 на сто от случаите, каза още д-р Коева. В България, Естония, Латвия и Литва пациентите, страдащи от рак на бял дроб, живеят най-малко.

Болните преживяват до 10 месеца след химиотерапия, до две години - след таргетна терапия, а надеждите ни се увеличават с имунотерапията, каза проф. Константа Тимчева, председател на Българската асоциация по медицинска онкология.

Онколозите и патолозите са на мнение, че е необходимо да се прилага холистичен подход в лечението на онкологичните заболявания. Според тях е задължителна ранната диагностика, контрол на терапията и проследяване на хода на болестта.

Задължително е да се проследи дали пациентът е резистентен на таргетната терапия, каза д-р Стоян Алексов, председател на Българската асоциация по патология. Той подчерта, че без патолози трудно може да се стадира заболяването, но проблемите в областта на патологията са сериозни. Д-р Алексов уточни, че средната възраст на патолозите в България е 62 години, а финансирането на дейността им е критично ниско.

София е домакин на научна конференция "Персонализиран подход в диагностиката и лечението на рак на белия дроб и меланома".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини