От х:

Днес в x:

Заради няколко хиляди лева: Смъртта продължава да дебне на пътя за Димитровград

    Пътят между Хасково и Димитровград ще остане без мантинели в някои участъци, поне засега. Това става ясно от отговор на Пътната агенция след запитване на  Haskovo.net.

    Липсата на предпазните съоръжения е предпоставка за пътни инциденти, сигнализираха неведнъж читатели, които описват драстични случаи на нарушения в някои от участъците без мантинели. Само  преди около месец пък трима души починаха, следа като спортното им ауди прелетя затревената разделителна ивица и се удари челно в идващия насреща товарен автомобил. Ако там имаше мантинели, колата вероятно нямаше да се озове в насрещното и последствията може би нямаше да са толкова тежки, смятат опитни шофьори.

    Разделителните съоръжения бяха премахнати заради строежа на магистрала „Марица“. Тя бе открита преди около половин година, но мантинелите не са възстановени по цялата дължина на пътя. Там, където няма преградни съоръжения, шофьорите правят обратни завои, което е категорично забранено. Много често някои пропускат отбивката за желаната посока по магистрала „Марица“ и предприемат рисковано преминаване през разделителната ивица, за да се върнат към пътния възел. В някои участъци пък за улеснение дори са насипали чакъл между платната, за да не затъват в калта.

    Ето и какво отговора на Агенция "Пътна инфраструктура" след наше запитаване:

    „През март т. г. са поставени 250 м нови ограничителни системи за обезопасяване на участъка от км 279+400 до км 288+640 на път I-5 Димитровград – Хасково. Те са за близо 11 хил. лв. Търсят се варианти и за монтирането на допълнителни мантинели.

    За повишаване на безопасността на движение е обновена пътната маркировка. Необходимо е шофьорите да карат с разрешената скорост, да спазват пътната сигнализация и правилата за движение.“

    От завоалирания отговор на Пътната агенция все пак се разбира, че липсата на пари е причина за невъзстановените мантинели, които незнайно защо Агенцията нарича "допълнителни". Така няколко хиляди лева се превръщат в истински капан, който дебне новите жертви на пътя.  

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини