От х:

Днес в x:

Екскметът Георги Иванов с обвинение за затвора

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече днес като обвиняем бившия кмет на Хасково Георги Иванов за издадената от него  заповед за разрушаването на стария затвор.

Обвинението срещу него е за това, че в качеството си на длъжностно лице, противозаконно, в нарушение на разпоредби от Закона за устройство на територията, е дал разрешение за разрушаване на сграда – културна ценност, обявена за паметник на културата, като е последвало такова – престъпление по чл. 278б ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс.

По време на разследването е установено, че на 14 май 2015 г. като кмет на Хасково Георги Иванов е издал заповед № 514, с която наредил да бъде премахната сградата, намираща се на ул. „Дунав". Зданието, известно като Хасковския затвор е, построено през 1892 г.

Според представените документи, постройката е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност в  категорията „национално значение". Тя е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник - бр. 36 от 1970 г. След издадената заповед от Георги Иванов е последвало разрушаване на сградата, която е доказан паметник на културата.

Спрямо Георги Иванов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 5 000 лева.

През лятото на миналата година, след публикация в Haskovo.net „Скандално: багери сринаха паметник на културата – затвора в Хасково”, Окръжната прокуратура в Хасково се самосезира и беше образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. 

По-късно по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването беше възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив, която пък го възложи на екип от следователи от Окръжен следствен отдел към същата прокуратура. Почти цялата работа по разследването обаче, на практика почти всичко, бе извършена от разследващия полицай в Хасково Дамян Динев. На практика за пловдивските следователи остана да уточняват само незначителни технически подробности. 

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини