От х:

Днес в x:

Мюсюлмани укрепиха камбанарията в църквата на Козлец

    Като пример за толерантност, и това, че хората могат да живеят заедно в разбирателство, без значение каква религия изповядват е примерът от с. Козлец. Начело с кмета си Бейнур Кадир мюсюлманите укрепиха камбанарията на местния християнски храм „Св. Архенгел Михаил.“ Селото има около 600 жители, едва шейсетина са християните. Точно защото са маломерна група и им е трудно да се грижат сами за обителта, останалите им съселяни решили да им помогнат, за да не падне камбаната на храма. Инициатор на ремонта е кметът. Той намерил още дарители, повечето негови приятели, и до един мюсюлмани. Един дал материалите за изграждането на новата камбанария. Преди камбаната на църквичката се държала само на едни прът и заплашвала всеки момент да се срути върху главите на миряните. Друг от дарители е сменил дограмата на храма, а трети-местен бизнесмен, наскоро купил имот в съседство на църковния двор, оправил оградата.

    Младият кмет на село Козлец, който е кореняк разказва, че инициативата е подхваната не само за да се изпълнят предизборните обещания, сред които и укрепване на християнския храм, но и за защото вярата в тези смутни време повече от всяко иска укрепване.

    „От как се помня родителите ми, нашата мюсюлманска общност и християните, които навремето са били мнозинство в селото, сме живели заедно. Всички празници и на едните, и на другите сме ги тачили задружно. Сега и като кмет, и като човек, искам да е пак така“, казва селският управник. Бейнур Кадир признава, че често влиза в църквата да запали свещ, дори подканял християните от селото също да са по-активни и да посещават не само на празници храма.

    Като коментар на зачестилите напоследък терористични атаки, Кадир е категоричен, че те са чиста геополитика и нямат нищо общо с религията.

    „Църквичката в село Козлец е много поддържана, много е кипра. Боядисват си, ремонтират където каквото трябва. А това е абсолютен знак, че не само хората стават все по-вярващи, а и на това, че в едно село, където има и мюсюлмани, и християни всички са си подали ръка, запрятат ръкави и се грижат за своите молитвени домове, грижат се за вярата. Козлец е истински пример за толерантност, особено в тези времена, когато това е толкова важно и нужно“, хвали местните и отец Никола, който отговаря за църквата в Козлец.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини