От х:

Днес в x:

Прeдлагат безплатно обучение в Германия с 800 евро заплата, няма кандидати

Уникална оферта за безплатно дуално обучение в Германия, при което дори ще се плаща заплата на обучавания, предлага хасковското Бюро по труда по междуправителствена програма. Обучението ще продължава 3 години, като всички разходи ще са за сметка на обучаващите фирми - храна, квартира, дневни. Дуалното обучение представлява учене и работа. За тази работа обаче ще се плаща заплата, която ще е цифром и словом 818 евро, независсимо от позицията, на която работят и се обучават курсантите. Става дума за 10 професии, които са много търсени в Германия и за които на свободния пазар се плащат луди пари - автомобилна мехатроника, електротехника, готварство и ресторантьорство, хотелиер и аниматор, както и странно звучащото гериатричен специалист. Предвид името вероятно става дума за специалисти по гледане на възрастни хора, нуждата от такива в Германия е огромна. Веднъж усвоен занаята, се дава сертификат за покрито ниво.

Освен в професията, обучението покрива и овладяване на езика. Всъщност работодателят финансира:

  • Курс по немски език в България до достигане на ниво В1;

  • Пътуване до Германия за започване на практиката;

  • Пътуване до Германия за започване на същинското обучение;

  • Курс по немски език в Германия по време на практиката и/или същинското обучение;

  • Две пътувания годишно до България по време на учебната година;

  • Заплата от страна на работодателя;

  • Допълващо възнаграждение от страна на Федералната агенция по труда, до достигане на доход от 818 евро/месец .

Програмата „The Job of my Life” (MobiPro-EU) се прилага за четвърта поредна година. Тя е за цяла България, но за пръв път интервюто с кандидатите ще се е в Хасково, за улеснение на местните безработни. Почти сензационно обаче, те не проявяват никакъв интерес. За близо месец само 1 /едно/ момче е кандидатствало по програмата, въпреки че самата процедура се извършва по електронен път и изисква малко на брой документи. Изисква се само така наречения Еуропас СВ на немски или английски, както и копие на преведена на немски диплома за завършено средно образование.

Изискванията към кандидатите пък са, меко казано, лежерни. Необходимо е завършено средно, като не просто не се иска висше, ами и не е допустимо, ако сте магистър. За кандидатстване по програмата е необходимо да сте младеж от 18 до 27 години, да живеете в Евросъюза, но не и повече от три месеца в Германия, и да имате българско гражданство. Обучаващите се по програмата младежи са осигурени за всички осигурителни рискове в Германия – здравно, пенсионно и за безработица, допълват от Бюрото по труда.

Кандидатстването става по интернет на следния адрес mobipro2016@az.government.bg

Моля, в текста на имейла задължително посочете избрания от Вас проект/проекти и професия/професии. За всеки проект ще се провежда отделно интервю от представители на работодателя ! Самите работодатели пристигат от Германия в Хасково на 3-ти февруари, когато ще са и събеседванията.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини