От х:

Днес в x:

Ученици от Кърджали участват в турнир по информатика „Джон Атанасов”

XV Национален есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ ще се проведе този уикенд (28 и 29 ноември) в Шумен, информират от Регионалния инспекторат по образованието.
Паралелно с него за седма поредна година се организира и международно състезание по информатика по формàта на международната олимпиада по информатика.
В съботния ден от 08:00 часа в компютърните зали на Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ и на Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ в националния турнир по информатика ще се състезават 217 ученици от IV до XII клас от 14 области - Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Ловеч, Плевен, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Съгласно регламента на националното състезание участниците са разпределени в 5 групи: група А (XI - XII клас), група B (IX - X клас), група C (VII -VIII клас), група D (VI клас) и група E (IV - V клас).
В международното състезание по информатика участие ще вземат 80 български ученици от група А и от група B, заявили участие и в двете състезания, и 64 състезатели от Румъния, Русия, Република Татарстан (в състава на Руската федерация), Сърбия и Молдова.
От област Шумен ще участват 26 ученици, като двама от тях - Валентин Младенов Борисов и Иван Ганчев Ганев, възпитаници на ПМГ „Нанчо Попович“, са включени в разширения национален отбор на България - старша възраст.
Два отбора на Шумен (по един за всяка от групите - младша и старша възраст) ще се включат в надпреварата за призови места в международното състезание.
Шуменските състезатели са възпитаници на ПМГ „Нанчо Попович“ - Шумен, СОУ „Сава Доброплодни“ - Шумен, ГПЧЕ „Никола Йонков Вапцаров“ - Шумен, както и на Школата по математика и информатика „A&Б“ - Шумен.
Председател на журито е гл. ас. Емил Келеведжиев от Институт по математика и информатика на Българска академия на науките, а членове са преподаватели от Технически университет - Габрово, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и учители от страната.
Обявяването на резултатите, награждаването на най-добре представилите се и официалното закриване на състезанията ще се състои на 29 ноември в 09:00 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ на община Шумен.
Организатори на изявите са Министерство на образованието и науката, Община Шумен, Регионален инспекторат по образованието - Шумен, Факултет по математика и информатика към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ и Природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“ - Шумен.

Източник: дарик

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини