От х:

Днес в x:

По главната в Хасково: намаление, много голямо намаление, ликвидация

    Табели за разпродажби, намаления, дори ликвидация се забелязват масово в разгара на лятото по витрините на повечето магазини в центъра на Хасково. Обявените намаления тръгват от 20 и стигат до 70 %. В някои магазини обаче разпродажбата важи само за някои артикули, останалите са на редовни цени, а в други - за цялата стока. Задължително за търговците условие е да бъде посочена начална и крайна дата на разпродажбата, а намаленият продукт да има стара и нова цена. В много от случаите обаче обявените големи проценти само примамват купувачи. Уловката е, че в даден обект максимално намалените стоки са единици, а останалите се продават с около 20% по-евтино.

    Такава кампания не може да продължава повече от месец и ако след това отново се обяви разпродажба, цената на стоката трябва да се намали втори път. Санкциите за подвеждаща информация при намаление са между 500 и 3000 лева. Подобен вид разпродажби са характерни за този период на годината. Идеята е да се продаде лятната стока, за да се заредят есенно-зимните колекции.

    Въпреки обявените шокови намаления, много големи намаления и разпродажби, навалица от клиенти няма. „Този сезон е изключително слаб, не мога да си обясня защо“, коментира продавачка от магазин за обувки по Главната. Търговците поясняват, че са се принудили да продават стоката си под цената, на която я купуват. По-добре да вземем някой лев, за да заредим с есенна колекция, отколкото сандалите да останат за следващото лято, разказаха още магазинерите. Те са категорични, че по-активни са жените. Мъжът може да изкара няколко лета с едни сандали, докато повечето жени се нуждаят от няколко чифта за един сезон. Така е и с дрехите. Повечето от представителките на нежния пол обаче търсили качествени дрехи и обувки, които да са на същите цени като тези от изкуствени материали. Невъзможно е например чифт обувки от естествена кожа да струват колкото тези от текстил, посочват търговците.

    Продавачка в мъжки магазин за дрехи пък обясни, че потокът от клиенти е същият, както преди обявяване на намаленията. Водещо за купувачите е качеството, а не цената, категорична бе жената.

    Всички продавачи и търговци, с които разговаряхме, отказаха да бъдат цитирани и снимани. От надписите на табелите се забелязва, че повечето разпродажби ще продължат до към края на месеца.

    Ива Иванова
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини