От х:

Днес в x:

Открита е една от най-големите пирамиди на маите

    Изследователи са потвърдили, че откритата пирамида в акрополиса Тонина в Чияпас, всъщност е една от най-големите, намирани някога. Открита е през 2010 година от Емилияно Гаяга (Emiliano Gallaga) и екипът му като, разкопките били започнати, защото се смятало, че съществува пирамида, построена върху хълм.

    Общата височина на сградата е 75 метра, като има седем отделни помещения с различно предназначение – храмове, спални, пазари, административни сгради и други. Някои сравняват пирамидата с изкуствената планина Тлачихуалтепетл в Чолула, която е висока около 70 метра. Изследователите се надяват, че превеждането на йероглифните надписи ще разкрие причините, поради които маите колонизирали този регион. До момента в пирамидата са открити над 300 древни текста, като това прави пирамидата в Тонина един от най-важните исторически и архитектурни паметници.

    „Бяхме изключително изненадани, когато разбрахме, че това не е хълм, а изкуствена конструкция, изградена от предиспански архитекти. Цялата структура е била дело на маите“, пояснява Гаяга.

    Източник: http://megavselena.com

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини