От х:

Днес в x:

"Музиката ни води през живота и смъртта"

Остават точно 10 дни до началото на уникалното преживяване Transfiguration Festival, което ще се проведе в архитектурния резерват село Долен от 6 до 9 август.

Всеки желаещ ще може да се отпусне под родопското слънце и да слуша плеяда от музиканти, дошли от цяла България, Турция, Гърция, Унгария, както и да присъства на филмови прожекции, фотографски лекции, работилници по роботика, семинари, изложби и всевъзможни приятни изживявания.

OFFNews се свърза с един от гвоздеите на музикалната програма, които ще свирят на 8 август - БаБа ЗуЛа. И по-точно с Мурат Ертел, фронтменът на турската психеделична банда, който ни разказа за смисъла от музиката, спомените му от България, топлота и студената публика и добрите кючекини.

Познанията ми по турски не са много добри, знам от Али Баба и 40 разбойника, че "баба" значи "баща", но не успях да намеря значението на "зула". Откъде ви дойде идеята за името?

"Зула" значи "тайна" на жаргон. "Баба" също така е и "голям", така че за мен съчетанието значи "Голямата тайна". Видях името на остров през 1978 г., написано на паднала на земята табела на един бар, който беше затворен. 

Доколкото съм запознат, текстовете ви звучат като хайку на турски - прости думи, но със скрито философско значение. Какво е музиката за вас, има ли по-висша цел или е просто за забавление?

Музиката е свещена вибрация, тя ни помага и ни води през живота и смъртта. Благодарен съм на музиката, че ми помогна да стана такъв, какъвто съм. Всяко представление на БаБа ЗуЛа е ритуал сам по себе си, който се опитва да обвърже толкова много неща на толкова много нива.

Много от психеделичните музиканти използват субстанции, които замъгляват разума или го издигат, според някои. Какво е мнението ви по въпроса и как получаватe вдъхновение?

Самият живот е най-доброто вдъхновение. Ние сме последователи на Карлос Кастанеда, в чиято четвърта книга някъде Дон Хуан - Мексиканският магьосник му казва, че му е дал малко халюциногенни растения, защото е глупак - точно както повечето мъже. Той не би могъл да разбере друго ниво на реалността, докато жените не се нуждаят от това, защото повечето от тях са умни и способни на това.

Ако си достатъчно запознат, можеш да направиш всичко, без да използваш субстанции - просто трябва да се концентрираш и да медитираш.

Това не е първото ви посещение в България, да очакват ли феновете изненади, или ще се насладят на добрата стара БаБа ЗуЛа?

Ние винаги се променяме, така че ще бъде изненада за старите ни почитатели. Ще вземем от Крит с нас Периклис Цукала - майсторът на електрическия уд, както и талантливата ни млада певица Мелик Шах. 

Можете ли да ми кажете някой спомен, свързан със страната ни - добър, лош или и двете?

Имам толкова много хубави спомени от България. Идвам тук доста често със семейството си, обикаляйки с колата и прекарвайки страхотни почивки. Обичам българската култура, а пък чичо ми, който беше световноизвестен карикатурист, непрекъснато ходеше до Габрово, като освен това го е рисувал. Също така неравноделният ритъм, който свирите толкова бързо, е много готин, в допълнение харесваме и Азис, той ни покани веднъж в телевизионното си предаване.

Осман Мурат Ертел по време на концерт. Снимка: babazula.com

Музиката ви смесва модерните звук и инструменти с традиционните такива, обличате се едновременно съвременно и традиционно - как ви възприемат хората извън Турция - в другите мюсюлмански страни, в България, в Европа, в Мексико, където разбрах, че ще ходите тези дни?

В топлите страни няма проблем. В студените държави се опитват да ни разберат, но танците може да се окажат проблем. Ние също така не обичаме публиката пред нас да си седи, докато свирим. Като изключим това, почти винаги преживяването е вълнуващо.

Какво да очакваме от вас в бъдеще и къде можем да чуем музиката на БаБа ЗуЛа - на сайта ви, YouTube, Amazon?

Да, може да се възползвате от всички тези неща, но най-важното, което искам да отбележа, е, че издадохме албум на винил, което беше много важно за нас.

БаБа ЗуЛа по време на концерт. Снимка: babazula.com

По време на изпълненията ви на живо понякога има кючекини, те традиционни танци ли изпълняват и колко са важни за изкуството ви?

Отказахме се от това да ползваме кючекини, защото искаме да се концентрираме повече върху музиката. Но винаги се радваме, когато видим добра кючекиня.

Изкуството най-добрият посланик на една държава ли е?

Разбира се, да. Отначало не знаехме това, но впоследствие разбрахме, че представляваме нашата култура.

Накрая няма да ви питам за турските политика, религия и т.н., но бих желал да споделите нещо за турците или за хората като цяло, да кажете нещо, което смятате, че е важно да бъде изречено.

Те трябва да се обединяват около някакви минимални цели като истински демократични женски права и опазване на природата, вместо около парите или политическата власт.

 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини