От х:

Днес в x:

Обръчите на Хасково: Как се източва бизнес

    Как се източва и смазва бизнес с активното съдействие на властта – една мръсна приказка по хасковски

    “Балкански безжични комуникации” е софийска фирма, която от миналата седмица по поръчка на община Хасково започна да установява чии са въздушните кабели по градските улици. Нека това “Балкански” в името не ви заблуждава. Фирмата е българска, та чак хасковска.

    Управител на “Балкански безжични комуникации” е 39-годишният Христо Димитров Каналиев. От Хасково. Той е близък на Георги Ривов, съуправител на единствената фирма с одобрен проект за изграждане на подземна кабелна инфраструктура в града. Дружеството се нарича “Технистрой” ООД, а съсобственик е Кирил Проданов от известната “Сити път”, която пък от години безапелационно печели обществените поръчки за уличното осветление. Haskovo.net често я нарича “приятелската фирма”, защото по думите на кмета на Хасково Георги Иванов Кирил Проданов и синът му – депутатът Станислав Иванов, са близки приятели и затова хората погрешно смятали, че “Сити път” е негова, а не “на този, който я е регистрирал”.

    Но да караме поред.

    Защо твърдим, че шефът на “Балкански безжични комуникации” (ББК) Христо Каналиев е близък със съдружника в “Технистрой” Георги Ривов? Защото са участвали заедно в схема за източване на ДДС, а това обикновено не се прави с непознати.

    Схемата е разплетена и обяснена подробно в решение на Пловдивския административен съд от 16 април 2014 година. От него става ясно, че през 2011 година фирма “Ривов Електроникс” ЕООД е осъществила фиктивни сделки с карти за предплатени разговори за мобилни телефони. ДДС-то за тези сделки е 196 202, 88 лв. Фирмата на Ривов представя в Данъчното фактури за закупената стока, а продавачи във веригата са няколко фирми, сред които и “Будо Център” ЕООД. Чийто управител е …. Христо Каналиев, шеф и на ББК. От проверките на данъчните се доказва по несъмнен начин, че сделките са били фиктивни. Складът, който една от фирмите посочва, се оказва апартамент в София, обитаван от наемател, който пък хабер си няма, че в хола му има “стока” за близо милион.

    С други думи участниците в схемата са лъгали данъчните. “Ривов Електроникс” твърди, че е продала въпросните предплатени карти на офшорна фирма “Оптима Корпорация” ООД, регистрирана в Кипър.

    В съдебното решение има много интересни моменти, които би трябвало да са още по-интересни за прокуратурата. Ето един откъс:

    Покупките от „Манели” ЕООД и „Будо Център” ЕООД са направени в период, когато се извършва продажба на изградената от „Ривов Електроникс” далекосъобщителна мрежа в гр. Хасково. Продажбата е на „Булсатком” АД. В същото време се декларира и продажба по гл.ІІІ от ЗДДС на стоки - сим карти с получател „Оптима корпорация” ООД локализирана в офшорна зона - Кипър, Никозия.

    В ревизирания период е приспаднат данъчен кредит по покупки от „Манели” ЕООД в размер на 166 209,20 лв. и по покупки „Будо Център” ЕООД – 29 993,64 лв., или общо 196 202,84 лв.

    В същото време е начислен ДДС, във връзка с продажбата на далекосъобщителна мрежа на „Булсатком” АД в същия ревизиран период, в размер на 260 000, 00лв. Декларирани са доставки по глава ІІІ от ЗДДС, облагаеми с 0-ва ставка на данъка – продажби към „Оптима корпорация” ООД – данъчна основа в размер на 1 015 337,37 лв.

    Както и следното многозначително заключение на магистратите:

    Ривов Електроникс“ ЕООД е лице, което е знаело или е било невъзможно да не знае, че като получател на доставки от „Манели“ ЕООД и „Будо Център“ ЕООД участва в привидна доставка и е поел риска от това.

    На 12 юни 2015 Върховният административен съд напълно потвърждава изводите на пловдивските магистрати, а решението е окончателно.

    Решението на Пловдивския административен съд тук.

    Решението на ВАС можете да видите тук.

    Но да се върнем на “Будо Център” или “Балкански безжични комуникации”, ако повече ви харесва. Управителят на двете фирми е един и същ - Христо Димитров Каналиев. Човекът, който е участвал в схеми за източване на ДДС за хиляди левове, проверява кабелите в Хасково. Съучастникът му в схемата Георги Ривов пък е управител на “Технистрой” ООД, приятелската фирма.

    Тя е регистрирана през 2011 година и веднага се сдобива с одобрен подробен устройствен план за изграждане на подземна кабелна мрежа (одобрен на сесия на ОбС Хасково през януари 2012 г.). Когато през 2013 година избухна скандалът с рязането на кабелите, Haskovo.net отправи официално запитване до общината дали “Технистрой” е платила таксата за разглеждане на ПУП-а. Общината отказа да ни даде информация, но от публикации в други медии научихме, че проектът не бил проект, а само инвестиционно намерение или нещо подобно. В медиите бе цитиран другият управител на “Технистрой” - Кирил Проданов, шеф и на “Сити път”, който казва, че дължимата такса е 100 000 лева и фирмата ще я внесе, за да разгледат проекта й. Това изявление е от 13 март 2013 година.

    От финансовият отчет на “Технистрой” за същата година, публикуван в Търговския регистър, става ясно, че фирмата не е развивала дейност през 2013 година. От приложените финансови справки се вижда, че наистина няма разход от 100 000 лева, нито пък изобщо какъвто и да е било друг приход или разход. С други думи, приятелската фирма така и не си е платила таксата за разглеждане на проекта. Или поне не я е платила до края на 2013-а.

    През втората половина на миналата година и началото на тази започва раздвижване във фирмите, споменати по-горе.

    Няколко месеца след решението на Пловдивския административен съд “Ривов Електроникс” напуска “Технистрой” и като съдружник влиза Адриана Ривова, съпруга на Георги Ривов. През април 2015-а пък ООД-то напуска и “Сити път”, а като съдружник е вписан Кирил Проданов. На същата дата Проданов напуска “Сити път”, като прехвърля дяловете си на Николай Минчев Пенчев.

    Така към момента съдружници в “Технистрой” са Адриана Ривова и Кирил Проданов. Последният е и управител, а колега управляващ дружеството е Георги Ривов. Всички тези данни са от Търговския регистър и са публични.

    Потърсен за коментар, Георги Ривов отрече да е правил нещо непочтено. Той нарече всичко това “журналистически интерпретации”. На възражението, че се цитират съдебни решения, Ривов отговори, че има и други съдебни решения, които казват точно обратното. Но отказа да ги посочи. Фирмата продължава да се бори, категоричен бе Георги Ривов, има и други сделки. Той заяви, че не разполага с актуален телефон на Христо Каналиев и не може да ни го предостави. Haskovo.net не успя да се свърже с Каналиев, за да му даде възможност да коментира изнесените факти, но декларира готовност да публикува позицията му при желание от негова страна.

    Между схемите с източване на ДДС и схемите с кабелите в Хасково има една, но голяма и съществена разлика – участието на община Хасково или по-точно на властта.

    От разказаното по-горе следват интересните въпроси:

    1. Случайно или нарочно община Хасково отказва на реалните, действащи операторски фирми да вкопаят кабелите си под земята и така да ги узаконят?

    2. Случайно или нарочно такова разрешение получава една новосъздадена фирма - “Технистрой” , без нито един абонат и без никаква дейност години след учредяването си?

    3. Случайно или нарочно община Хасково заплашва с глоби до 20 000 лева “за всеки клон, на който има висящи кабели”, по думите на Ивомир Орлов от общината? (Подробно за заканите на общината - вдясно в "Още новини")

    4. Случайно или нарочно в цялата схема с кабелите в Хасково се намесват хора, доказано участвали в схеми за източване на ДДС?

    Р. s. Само десет дни след окончателното решение на ВАС за схемите с ДДС на “Ривов Електроникс” 90 процента от дружеството са продадени на 25-годишен ром от харманлийското село Орешец. Кой е неграмотният нов шеф на IT компанията четете по-късно.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини