От х:

Днес в x:

28 °C

Хасковско НПО търси оценка за себе си и НПО-та в страната

Икономическата криза през последните години засегна и неправителствените организации (НПО) в България. В европейски мащаб финансирането също се свива драматично, коментира председателят на едно от най-старите и мощни НПО в Хасковски регион “Шанс и закрила“ Малина Славова. Тя представи най-новия проект на организацията, която от 19 години работи по различни програми.

За разлика от предходните разработки, които са били предимно в социалната и образователна сфера, тази трябва да отрази работата на организацията до момента, нейната полезност от всичко свършено за времето, през което съществува.

Проектът обаче е не само за НПО-тата на територията на Хасково, а и за работата им в страната като цяло. Мониторингът ще разработи методология за оценка и въздействие на работата на НПО-тата в социалната сфера, а крайната цел е всичко свършено в периода от юни тази година до април следващата да бъде тествано и разпространено. Проектът ще работи в три пилотни неправителствени организации, като две от тях вече са известни - “Гаврош“-Варна и Център „Мария“ в Горна Оряховица, а за третия участник още се умува.

След завършването на проекта в крайна сметка НПО-тата у нас ще разполагат със схема, чрез която ще могат да сверяват по-лесно часовниците си.

„Шанс и закрила“ също вече имат ясна предствата как ги възприемат участниците в проектите през годините. Един от най-положителните изводи е, че постигнатите резултати се дължат на факта, че организацията е създавала общности. Като един от най-трудните проекти и оценен като истинско предизвикателство, от организацията оценяват създаването на Дневния център за хора с увреждания, популярен като Дом „Марина“. През 1996 година, когато започват да работят по проекта, не е имало законодателство за подобни институции, а и такива домове у нас са били буквално единици, липсвал е опит в организацията, както и доверие в работата на НПО-тата като цяло, сподели Славова. С годините обаче все повече българи ясно вече разбират дейността и смисъла на работата на неправителствените организации, но вече от позицията на много изпълнени проекти и конкретни резултати, анализира шефката на „Шанс и закрила“.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 20.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини