От х:

Днес в x:

Вазовци създават софтуер за хора със слухови проблеми, печелят състезание

Първо място в националното състезание „Социални иновации“ заеха възпитаници на ПМГ "Иван Вазов". Състезанието е преминало в конкуренция с над 250 отбора от цялата страта. Така вазовци  ще представят България на Международното състезание по социални иновации. Отборът им „Hear the world“ е съставен от двама ученици от ПМГ – Димитър Джангозов от 10 и Теодор Жеков от 12 клас, както и от един от Националната търговска гимназия „Васил Левски“, Пловдив – Стоян Гечков от 12 клас. Техен ръководител е преподавателят от ПМГ„Иван Вазов“ Живка Ненова.

Идеята представена от отбора с представители на ПМГ е да бъде създаден специфичен софтуер в помощ на хората със слухови увреждания, за който  няма еквивалент в световен мащаб.  Димитър Джангозов е автор и технически изълнител. Маркетингът е дело на Теодор Жеков, а финансите са поети от Стоян Гечков.

В първия етап на състезанието учениците разработват идея за социален бизнес, който е насочен към разрешаването на конкретен проблем в обществото. Едва 15 отбора се класират до втория кръг, като получават възможност да работят с бизнес консултант от практиката, който ги подпомага в задачата да задълбочат и разработят допълнително своята идея. Половината от тях се класират до третия кръг – национален финал, в който защитават идеята и реализацията си, като презентират пред жури. Финалът се проведе на 30 май.

Победителят в националното състезание  получава възможност да представи страната ни в европейското състезание, което ще се проведе онлайн в края на месец юни.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини