От х:

Днес в x:

Тийнейджъри: Не допускай гаджето до профила си във Фейсбук

,„Брак по любов или по договаряне?“ Това е една от темите, обсъждана в младежкия форум, създаден във Фейсбук в рамките на проекта на Сдружение „ Шанс и закрила“ „ Толерантност и равнопоставеност“.

Ръководителите на проекта избират обсъждането да се проведе във Фейсбук като място, където младите хора днес прекарват голяма част от времето си, разказа ръководителят на младежките дейности по проекта Илияна Тотева.

Първоначалната резервираност дали форумът ще се получи така, че да донесе конкретни резултати, бързо изчезват, тъй като темите буквално започват да валят. Включват се хора на възраст от 15 до 57 години.

Младите сами поставят въпроси, по които биха искали да кажат своето и да чуят мнението на връстниците си.

Една от най-дискутираните теми е именно любовта, но най-обсъждания въпрос е „Брак по любов или брак по договаряне?“. Резултатите - в романтичната възраст, в която се намират 13-19 годишните, повечето от тях са категорични: ако е брак, да е по любов. В същото време младежите обаче споделят и другата страна -различна от исканото, осъзнатото по темата. А то е, че не така се получава непременно в действителността - в нея договарянето повече върши работа.

Форумът в социалната мрежа е само следствие на по-сериозната работа по проекта, финансиран с близо 34 000 евро. Той е обхванал 240 младежи от Хасково, Любимец и Свиленград. Те са от различни социални групи - сред тях има сираци, роми и ученици от масовите училища.

Целта е да бъде създаден механизъм, чрез който младите хора да се научат да определят коя връзка е полезна за тях и кога тя се превръща в риск, посочи ръководителят на проекта и председател на УС на Сдружение “Шанс и закрила“ Малина Славова. Друг търсен ефект е да се насърчи толерантността и равнопоставеността между подрастващите по полов признак, както и да се намали рискът младежите да станат насилници или жертви на домашно насилие.

Тренингите са проведени в 12 образователни институции по време на 2-те години на проекта. В образователните сесии освен обучител са участвали като ментори и младежи, обучени по проекта.

Въпреки че резултатите все още не са анализирани изцяло, на първо четене сме доволни от тях, коментира ръководителят на разработката.

Промените, настъпили в нагласите им към края на проекта спрямо началото, е показателно за смисъла от подобни обучения, смята и Илияна Тотева. Като пример тя посочи въпроса дали е приемливо партньорът да преглежда входящите обаждания, дали да има достъп до профила ти във Фейсбук. Отначало много от младите хора са смятали, че даването на достъп до личните контакти е признак на доверие и е нещо нормално. В края на програмата обаче при попълването на анкетният лист се оказва, че много от младите са сменили разбиранията си по темата. Повечето от тях вече приемат, че не е редно, дори да имат доверие на партньора си, да му дават достъп до тези лични данни, защото не се знае как ще се развие връзката им.

По друга от темите - в началото младите хора са приемали, че когато партньорът им звъни непрекъснато по телефона, иска да има непрекъснат контакт, това е нормално и е възприето от тях като израз на любов. В края на проекта, при оценката на резултатите става ясно, че все по-малко от тийнеджърите вече смятат тези действия на партньора за приемливи и са категорични, че те по-скоро показват обсебване, опит за контрол в отношенията, че по подобен начин постъпват тези, които не са сигурни във връзката си.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини