От х:

Днес в x:

Хасковският медиатор Сема: Ромките откриха спиралите, не искат да раждат толкова

Медиатор Сема е убедена, че ромите се променят към добро

42-годишната хасковлийка Сема Асенова е един от 150-те здравни медиатори в страната и панацеята според министър Петър Москов за проблемите с ромските общности в България. Сема е сред от първите, обучени в занаята и истински ветеран в професията - практикува я от 2007 г. Оказва се единствената от всички 150 колеги, която работи и в болница, при това на договор. На първа линия е най-вече в Детско отделение и особено в АГО, откъдето са преките й наблюдения. В извънработно време наблюдава от кабинета си в здравния център в кв. Република.

Сексуалната култура на ромите е по-висока и те вече не раждат непрекъснато. В това е убеден единственият здравен медиатор в Хасково - Сема Асенова. Работата й е да посредничи между местната ромска общност и институциите, главно здравните и социалните. Най-често нуждаещи се от посредничество намира в АГО, по традиция най-населяваното място от роми и ромки. Но и там задухал вятърът на промяната. „Вече не е модно да се раждат по 5-6 деца, сега жените имат по 2 най-много 3“, казва медиаторката, самата тя с 1 дете. На напомнянето, че за нейните хора многото деца са традиция на етноса, Сема клати отрицателно с глава: „Много наши излязоха в чужбина, отвориха им се очите за живота навън и не искат да живеят както досега“. Пък и това било нейната работа - да говори, убеждава и в крайна сметка да променя съзнанието на хората си.

Сема се приема с огромно доверие в Република. Първо, защото е тяхно момиче, родена и израсла в квартала. Второ, щото е учена и трето - знае как да ги подхване. „Казвам на майката: детето ти вместо с играчки, ще си играе с бебе. Ще роди рано и ще се състари - това ли искаш?“ И хващало почва, още повече, че напук на установеното мнение, в ромските фамилии командвали жените. Които пък се модернизирали много по-бързо от мъжете. Вече се редели на опашки за контрацептиви. „Наскоро дойде една млада Фанка*. Решила, че две деца на 22 й стигат и поиска спирала. 28-годишната Севдалина пък сметнала, че 1 раждане и 1 аборт са й много и също взе. Решават те, не мъжете им“. Такива случаи били десетки. Спиралите се осигурявали безплатно от Сдружението на здравните медиатори и Асоциацията по семейно планиране. В квартала вече масово се използвали и други предпазни средства - кондоми, противозачатъчни или дресирани да пазят съпрузи. Два пъти месечно пък се организирали безплатни профилактични прегледи с цитонамазка в АГО. Пак имало много млади майки, като 15-годишната Димка от Симеоновград, която родила съвсем наскоро. Но подобни случаи ставали изключения и „по грешка“, обобщава наблюденията си медиаторът.

Едно от усилията, с които се гордее най-много, е успешното убеждаване на все повече роми да не спират децата си от училище. Което преборва и ранното създаване на семейства и е лек срещу безработицата. Но всичко става бавно и трудно. Именно трудният живот, породен от липса на сигурност, работа и доходи ожесточава хората, при това без разлика от етнос. И са в основата на проблемите като битите лекари в Ихтиман и Раковски, смята Асенова. Но е категорична - в хасковския квартал Република такива неща няма и няма и да има. Защото тук ромите били с „отворени очи“. За разлика от тези в Изгрев и Вулкан /Димитровград/, които били „джигити“, известни само с побоищата и золумите си.
Въпреки това и на такива места инциденти могат да бъдат избегнати, ако в линейката има медиатор. „Трябва да се обучат повече хора като нас и това ще реши проблема“, подкрепя министър Москов хасковлийката.

Едни от най-големите трудности е срещала в опита да убеди майките да имунизират децата си. Обикаляла е със здравните работници ромските училища при епидемичните взривове от заушка, морбили и хепатит и убеждавала родители да разрешат поставянето на ваксини. Признава, че допреди няколко години повечето от майките не искали да правят това - опасявали се, че от ваксината ще стане нещо лошо. Ама вече четели от интернет и се образовали. Плюс побутването от Сема. „Казвам им, че от тая болест детето им може да си отиде. Пък ако, не дай си боже, я хване, но е ваксинирано, ще я изкара много по-леко“.
За работата в МБАЛ, на ръководството мед му капе от устата всеки път, когато стане дума за Сема. Описват я като изключително ценен кадър. Изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков я взема още през ноември 2011-та година, тоест само няколко дни след като самия той встъпва в длъжност. Малко по късно я назначава на договор. Случайно или не, оттогава от болницата не се е чуло иначе традиционното оплакване от неосигурени пациенти. Предишни ръководства изчисляваха загубите си от тях на стотици хиляди годишно. Не че сега ромите в Република са по-осигурени. „Най много ¼“, признава Сема. Когато на някой от тях му се налага лечение в болницата обаче роднинският съвет се събира и намира тези около 700 лева за плащане на здравните осигуровки за три години назад. И пациентът получава всички необходими услуги. „Хубавото е, че роднините много се държат, нямат и друг изход“, уточнява медиаторката.

Остава й време да отделя усилия и за социалния фронт. Задачата й е да утъпче пътя, по който ромите могат да си помогнат чрез институциите. Познава отлично законодателството и най-вече правата, които то дава на подопечните й. Бори се срещу дискриминацията на другите етноси над ромите. Обратното е просто тежък живот.

За дискриминация се приемат твърденията, че ромите са крадливи, мързеливи и точат държавата чрез социални помощи или че не са надеждни работници. При крайни форми на „дискриминация“ Сема е готова незабавно да пише до Комисията за защита от дискриминация. Засега не й се е налагало да го прави. Всъщност проблемът с дискриминацията е с българите, защото ромите всъщност не са роми, а турци. Коригират ни 4 пъти и поне на думи изглежда, че в града няма ромски квартал. Има турски.

Или поне така изглежда Хасково откъм Република.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (23)

  • 1
    **
    *****
    23 -2
    11:42, 18 дек 2014
    Ами като са турци, защо тогава ползват правата на ромите, тия хорица от Република?!Значи като е изгодно са роми, като се самоопределят са турци..Това е направо обида към етноса на турците, които са пословични с трудолюбието си.
    • Се
      СЕМА
      6 0
      21:55, 18 дек 2014
      Звинявай ма ас съм барчедка на костуф ваню.
  • 2
    Ве
    венко ангелов
    20 -5
    12:11, 18 дек 2014
    миля че определението и чи циганьорите са турци е страшна обида за турците Те са много работлив прогресивен народ докато тези неща изобщо ги няма в манговците Как турците ще преживеят това не знам
    • Ed
      edin Tur4in
      2 -11
      12:30, 18 дек 2014
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • По
      познавач
      5 -3
      13:43, 18 дек 2014

      Венко Ангелов е от Големанци , и се мисли за умен турчин, като прави хората на будали.
  • 3
    _1
    _1418902521
    10 -2
    13:36, 18 дек 2014
    хайде бе, на една фондация две седмици стояха десет кашона със спирали на партера на обществена сграда, където всеки можеше да ги открадне или увреди, какво аз си мисля по този въпрос - или всички роми вече имат спирали или тези спирали само се отчитат като използвани на хартия за да може да се усвоят едни пари!
    • Ми
      Митничар
      2 -1
      17:55, 19 дек 2014
      Що лъжеш като дърт *******? Такова количество никога не е влизало в България. Най-голямото количество, което е влизало у нас, е 2000 бр., а то се събира в един кашон. Ти въобще как си представяш да изглежда спиралата?
  • 4
    Ан
    ани
    3 -1
    13:49, 18 дек 2014
    тая е сетра на румен данев на любовницата му дето го окраде и разведе хии хииии ама така ееее квартал бадема голяма работа са
  • 5
    За
    запозната
    5 -1
    16:43, 18 дек 2014
    Сема Асенова има само един син.Тя е и пример за ромите..
    Бъди все така всеотдайна, Сема!
  • 6
    An
    anonimen_1418914076
    2 -1
    16:45, 18 дек 2014
    koisa romi vav republikali tesa turcibe atia sas krivite glavi tucilisa pataia pa4a danese pravi na mnogo u4ena
  • 7
    Скоро на всеки ******* дето се прави на турчин ще му начукаме кол в гъза. И на всяка циганка сярна киселина в сливата.да *** и боклуци смотани.
  • 8
    Am
    amjik
    17 -3
    18:56, 18 дек 2014
    Абе яжте и пийте празници наближават,стига сте се заяждали....докато свят светува винаги ще има добри и лоши от всички раси и породи....
  • 9
    Вл
    влади Фиргала
    1 -1
    19:12, 18 дек 2014
    Познавач казва че венко ангелов е от големанци ама аз познавам и друг венко работехме заедно в жекото после ходи напред назад а сега къде един дявол го знае
  • 10
    Rj
    rjzanijt
    3 -1
    19:50, 18 дек 2014
    ot mahalatasim ism tuningovan otpred ako njkoy ne vjrva moje dase vidim a dane zabravj edna duma ziganska neznaj edna shepa sme i ne nese ponjsame
  • 11
    Am
    amet
    0 0
    21:14, 18 дек 2014
    kosabrayis ma jiveyes v dere to ebes sa kat kucka
  • 12
    Ka
    KATQ_1418973995
    3 0
    09:23, 19 дек 2014
    Достойни за уважение хора винаги е имало и при тези хора ,
    както и такива наричайки себе си българи от които да се срамуваш така че уважението ни трябва да е според човека
    • An
      anti rasizum
      0 0
      00:57, 28 дек 2014
      Напълно съм съгласна :)
  • 13
    Тх
    тхг
    2 -1
    09:51, 19 дек 2014
    Тази госпожа Сема като чета говори пак само за права и я гледайтегосподата от квартала хич ама хич не точат държавни пари как така всички те са самотни майки мъже нямат пък спирали слагат ипрезервативии ползват данеби да се чифтосват с маймуните от гората хайде госпожа Сема да сенаучи чее има изадължения за тях
    • Ха
      Хасковлийка
      1 -1
      11:08, 19 дек 2014
      Съгласна съм с мнението ти , ама да се беше научил/а първо на правопис и пунктуация!

  • 14
    Ив
    ива_1418988990
    1 -1
    13:33, 19 дек 2014
    Браво на Сема
  • 15
    Ан
    Антон
    2 -1
    14:55, 19 дек 2014
    Е аз от кога казвам, че ******* и турчин е едно и също турците се обиждат. Ето и жената си го каза :-) Но малко се е объркала тази жена, всъщност турците са ц*****, а не обратното!

    Весели празници, Весела Коледа!
Последни новини