От х:

Днес в x:

Афганистанче и сомалийче прекрачиха училищния праг в Хасковско

Ануар напредва бързо и ще успее да настигне връстниците си в 11-ти клас, хвалят го преподавателите от "Паисий"

Като абсолютен контрапункт на първия учебен ден в пернишкото село Калище, където вместо празник се разрази грандиозен скандал заради децата-бежанци, в Хасковски регион първият учебен ден за учениците чужденци мина с добра дума и усмивка.

В Пернишко: Само и само да не допуснат десетината младежи в училището, в селото се разпространяват всякакви слухове. Например, че сред тях има болен от малария, че сирийците не знаели български и че нямало как да ги интегрират, че от държавни институции ги принуждавали да ги приемат със заплахи, че ще им спрат училищните автобуси или ще ги закрият. От общината негодуват и че им казали в последния момент - 15 минути преди да дойдат бежанците. Учителите пък не искат да работят с децата и обясняват, че се страхуват от болести.

В Хасковско: Две бежанчета тръгнаха на училище днес - едното в първи клас, а другото в 11-ти. Без проблеми и радушно приети.

Документите и на двамата са подадени в регионалния инспекторат по образование в края на миналата седмица, обясни шефът му Иван Панайотов. „Нямам никакви оплаквания от ученици или родители, че ще имат бежанци в класовете“, коментира Панайотов.

7-годишният Зади Дауд е вече в първи клас в Основното училище „Алеко Константинов“ в Харманли. Момченцето от Афганистан ще учи в класа на учителката Елка Петкова - 1 „Б“. Училищното настоятелство се ангажирало да помогне на родителите, за ходи детето редовно на училище“, коментира директорът на школото Снежана Захариева. Тя разказа, че Зади говори български език и дори малко срича. Приет е от всичките си съученици спокойно, без лоша дума. По същия начин реагират родителите на връстниците му от класа, както и учителите. Дори по стара българска традиция момченцето занесло цветя на учителката си.

Прагът на българското училище прекрачи днес и 17-годишният Ануар Абдула. Той е от Сомалия, но като бежанец в България идва от Сирия.

Той е в 11-ти клас на СОУ “Паисий Хилендарски“ в Хасково. Всички били изумени от перфектните му познания по български език, който е научил за краткото време в България.

Училището ни от години работи по програма за деца със специални потребности и нашите ученици са толерантни към различните от тях деца. Затова без проблем възприеха новия ученик в 11 клас.", обясни директорът Нина Стайкова.

Момчето е много умно и от седмица чрез консултации с преподавателите по различни предмети наваксва уроците за 9-ти и 10-ти клас“. Засега Ануар Абдула, който е без родители в България и затова живее в дом “Асен Златаров“, не е записан като редовен ученик. Той е слушател, но след като положи приравнителните си изпити, ще продължи наравно с останалите си съученици.

М. Манолова

 

 

 

 

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Яр
    ЯРЪК
    34 -4
    19:37, 15 сеп 2014
    Той местните ******и по малко говорят от него български език.
    • Vl
      vlado20
      9 -2
      19:48, 15 сеп 2014
      pove4eto ot mesnite znaiat perfektno turski :)
  • 2
    Na
    Nadin_1410799953
    11 -2
    19:52, 15 сеп 2014
    Елка Петкова е №1!!!
  • 3
    Wo
    woooo
    9 -26
    07:09, 16 сеп 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
    Се
    Серсемь парасъ
    6 -5
    13:08, 16 сеп 2014
    Повече, повече драги съграждани, авганистанчета и самалийчета трябва да учим в нашите училища. Та нали някой, заедно с башибозука от махалите, трябва да ни управлява утре!
Последни новини