От х:

Днес в x:

Милиардер изпрати 35 бежанци от Харманли на хотел в Наречен

Седем семейства сирийци от бежанския лагер в Хармани тази вечер влизат в нов дом. Те ще бъдат настанени в апартаменти в наскоро купения и ремонтиран от фондацията на канадския милиардер Янк Бари хотел в Наречен.

Филантропът пристигна лично да вземе от лагера днес избраните от екипа му хора. Те са общо 35 души. Критерият, по който са подбрани, е единствен - рискови групи, което ще рече многодетни семейства или хора със заболявания. Така първото семейство, с което се запозна Бари и на което съобщи, че ще пътува за „сърцето на Родопите, където ще имат нов собствен дом“, беше младо семейство с четири малки деца. Оказа се, че с тях тръгват и роднините им, които са с три хлапета.

Освен че зарадва част от настанените с новината за самостоятелен дом, Янк Бари, донесе дарение и за останалите. Милиардерът докара до Харманли тир с високо протеинова храна, разработена на соева основа с вкус на пилешко и телешко. Тя се приготвя размесена с ориз и заради това Бари е осигурил 20 тона ориз. Храната ще се готви в кухнята на центъра край село Пъстрогор.

Съвсем скоро обаче и харманлийският лагер ще има собствена кухня, похвали се шефът на центъра Марко Петров. Тя ще е със столова за 4 000 души. Ремонтирани са и три нови халета с бани и прекрасни условия за живот. Те са за общо 1800 новодомци, обясни Петров.

Той уточни, че в момента в лагера в Харманли има 900 чужденци.

Пред Янк Бари Петров обясни, че тъй като вече битовите условия в Харманли са на светлинни години от тези, които бяха при първите бежанци през октомври, сега ръководството търси пари за изграждането на спортни площадки и кътове за децата.

Освен това имало и много желаещи да учат български език, а класните стаи вече не побирали мераклиите. Така че друга от точките на дневен ред в Харманли е изграждането на истинско училище, в което повече деца и възрастни да могат да научат български, което да им помогне за интеграцията извън стените на лагера. Марко Петров обясни още, че голяма част от хората, които вече са получили статут, остават на адрес в Лагера.

По време на срещата на бежанците с Бари и Марко Петров, в лагера пристигна и шефът на Агенцията по бежанците Николай Чирпанлиев. Той обясни пред събралите се, че 228 души от лагера в Харманли, които все още нямат статут, ще бъдат разменени с толкова от Военна рампа, но с бежански статут, продължаващи обаче да живеят в лагера в София. Идеята е чисто прагматична, понеже във Военна рампа има повече преводачи и административен персонал, целта е да бъдат съкратени сроковете за получаването на статут на хората от Харманли.

Чирпанлиев посочи, че снощи в Рампата е имало бунтове заради предстоящата размяна, но въпреки и всичко тя ще се случи.

Чирпанлиев съобщи, че фондацията на Янк Бари ще поеме и хонорарите на всички преводачи в бежанските лагери у нас. Грубите изчисления сочат, че необходимата сума е около 10 хиляди долара. Той съобщи за още едно дарение, което е направено днес от ЮАР в българските бежански лагери. Той е от книги и е едно от 67-те дарения, които ЮАР прави по целия свят за отбелязването на 67-те години обществена дейност на африканския лидер. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини