От х:

Днес в x:

Отвориха частен съд в Хасково, работи от месец

Арбитражен съд Хасково се намира точно срещу Административния. Единият е частен, другият държавен. Демокрация: може да се избира

Частен съд заработи в Хасково, алармира в писмо до омбудсмана Константин Пенчев хасковският адвокат Тодор Ташев. Юристът е изпратил сигнал и до местната адвокатска колегия, с копие до шефовете на Окръжен, Районен и Административен съд.

Според Ташев такива частни съдилища, наречени „Арбитражни“ навяват съмнения, че ще се обслужват предимно монополисти, събирачи на дългове и лихвари. Арбитражният съд в Хасково е разположен точно срещу Административния в центъра. По този начин биха могли да се заблудят обикновените хора, повечето от които не правят разлика между „административен“ и „арбитражен“, за тях това си е съд.

Според Тодор Ташев несъвършенствата в българското законодателство са направили възможно съществуването на подобни частни съдилища, за разлика от напълно законните и легитимни арбитражи към Търговско-промишлената палата, които обаче разглеждат предимно спорове между търговци. На витрината на хасковския Арбитраж обаче пише, че се разглеждат граждански, търговски, трудови, административни, семейни спорове. Също и спорове, свързани с правата на потребителите.

Зад „Арбитражен съд“ Хасково всъщност стои частна фондация - „Юстиция“, сдружение с нестопанска цел. Тодор Ташев обаче подозира, че зад тази фондация може да стоят заинтересовани търговски дружества или физически лица, а ситуацията да достигне до абсурда дадено търговско дружество да отсъжда в спор със самото него. Подобен прецедент има в световната практика, посочва Ташев, когато застрахователното дружество „Лойд“ създава подобен „Арбитраж“ и решава спорове между засегнати страни и ... „Лойд“.

На първо място този "съд“ черпи легитимност и права от ... собствения си правилник, смята Ташев. Според този правилник всеки може да се обърне към „Арбитражния съд“, а исковата претенция има силата на арбитражно споразумение.

По международното право при арбитраж трябва да има съгласие на две страни, които подписват, че упълномощават арбитъра да реши спора между тях. В хасковския вариант обаче нещата изглеждат другояче. Ако ответникът не възрази писмено, „Арбитражният съд“ приема, че е налице съгласие. Нещо повече, според същия правилник призовката за ответника се счита за връчена дори когато лицето не е било открито на посочения адрес.

Тази процедура поразително прилича на уловките на някои мобилни оператори със ситния шрифт в договорите, както и автоматичното удължаване на контракта при липса на писмено заявление за прекратяване. По тази схема изгоряха десетки хиляди българи, а дълговете на много от тях бяха изкупени от съмнителни дружества.

Пак според въпросния правилник на „Юстиция“ решението на арбитража има всички правни последствия на съдебно решение от държавен съд. Тоест всеки може да се окаже осъден, без дори да подозира - ако просто е изхвърлил призовката от Арбитража, подобно на досадните писма от мобилните оператори. За капак производството е само на едва инстанция, няма обжалване. Освен това е и „конфиденциално“, тоест, без публичност.

Репортер на Haskovo.net се свърза с председателя на „Арбитражен съд“ Хасково Христо Димов. Той заяви, че „Юстиция“ наистина е частно сдружение с нестопанска цел, което се финансира от частни лица. Кои са учредителите на сдружението, може да се види във фирменото отделение на хасковския окръжен съд, допълни Димов. Той обаче уточни, че Арбитражния съд е отделно от сдружението и е негова функция. Той е съобразен със Закона за международния търговски арбитраж, Конвенцията за признаване на чуждестранните актове и Европейската конвенция за външнотърговски арбитраж, заяви Димов. Сред арбитрите в Хасково имало и юристи и хора без юридическо образование, защото това не била задължително според нормативите. В Хасково арбитри са:

Мирослав Марков Славчев

Мирослава Димитрова Будева

Пламен Иванов Колев

Таня Владкова Димитрова

Христо Филипов Димов

Шерафет Нури Лятиф

Христо Димов допълни, че институцията функционира едва от един месец. Имало вече стартирали процедури по мeдиация.

Христо Димов определи сигнала на Тодор Ташев като клевета. По информация на Haskovo.net пък тази вечер предстои събрание на Адвокатската колегия в Хасково, на което ще се обсъди казуса. Предстоят и събрания на магистратите от трите съдилища, след които те трябва да излязат със становище.

Очаквайте утре интервю с Христо Димов.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини