От х:

Днес в x:

Майка се обрича на глад, за да не й вземат детето

Румяна се лишава от всичко за да е щастлива дъщеричката и

31-годишната Румяна Георгиева предпочита да тъне в нищета и да гладува ежедневно, вместо да моли социалните за помощ. Младата жена се опасява, че ако дойдат на проверка, от Агенцията за закрила на детето ще и приберат 3-годишната рожба Аслъ. Макар и неграмотна, Румяна осъзнава, че детето не живее в идеалните условия и това може да стане повод държавата да се намеси. Макар малкото момиченце да е добре нахранено, облечено и да се отглежда с любов.

Драмата на самотната майка е, че не може да работи, защото няма кой да гледа детенцето. Трябва да го даде на градина, но най-близката забавачка от къщичката й във вилна зона Каменец е поне на 3 километра по черен път. Момиченцето не може да върви толкова, а е тежко, за да бъде носено на ръце от слабичката като вейка майка. А и няма пари. Двете с Аслъ оцеляват със 135 лв на месец, които почти до стотинка отиват за памперси и храни за малката.

За да плати градината, трябва да работи, а не може, защото детето трябва да е на градина. От безизходицата засега я спасява съседът й Лютви Салимолу. Дава й храна, купува й дърва, на два пъти платил сметките за ток за да не ги отреже ЕVN. По-рано Румяна му е пасяла животните. Била съвестна и работлива, хвали я той. После жената се залюбва с един. Той й прави дете и я зарязва когато бебето е на 40 дни. Оттогава мизерията е третият член на иначе щастливото семейство. Неканената гостенка не си отива, дори след като десетки от вилната зона научават за нищетата на младата майка и започват да й носят кой каквото има - от черги и одеяла, до дрехи и храни, че чак и телевизор.
Единственото спасение от глада засега е топлата храна, раздавана безплатно от социалната трапезария на хасковския ресторантьор Николай Траилов. За ежедневния обяд Румяна бие 2 часа път пеша като ту пуска, ту гушва на ръце дъщеричката си. Жената не се оплаква и не виси пред социалните. От думите й сякаш личи, че не заслужава да получава помощ, защото дори не може да си попълни една молба. Никога не са я учили за чете и пише. Самата тя е изоставена. Навремето баща и я намразил, защото решил, че не е негово дете. Майката пък я изоставила, защото мъжът я тормозел заради нея. Макар родителката да не признавала до последно, че е кръшкала. От малка Румяна почва да работи каквото дойде и да се оправя сама.

За младата майка не се вижда изход, защото освен от държавата, не може да чака помощ и от общината. Единственото, което са й оставили родителите, е схлупената къщурка и парцел във вилна зона Каменец. Това обаче я прави собственик, а според общинската наредба, собствениците на недвижими имоти нямат право да кандидатстват за общинско жилище. Дори да го продаде, това не променя нещата, защото Наредбата изисква такава сделка да не е била правена пет година назад. Шансът й е, ако комисия от отдел Архитектура на общината признае къщата за негодна за обитаване, както това се случи с порутения дом на Ели и Вангел в хасковското село Узунджово, за който ви разказахме миналата година. Тогава общината спаси семейството инвалиди от опасната развалина. Макар и стара обаче, къщичката на Румяна е здрава, а и за нея това е единствения дом, който някога е чувствала като свой. В малкото дворче през лятото сади зеленчуци, с които се прехранва и по думите й се справя. Зимата обаче е тежък сезон. Макар че тази година социалните служби за пръв път й отпускат безплатна горивна помощ. Молбата я попълва Лютви.

Сезирани от излъчения репортаж по телевизия еТВ, хасковските социални извършиха проверка. По думите на началника на службата Йозджан Мехмед обаче не може да се направи кой знае колко повече от вече направеното. Може би единствено еднократна помощ между 300 и 350 лв, което едва ли бе решило генерално проблема. Трогнати от историята на майката, днес към инициативата за спасяване на семейството се включи и национален форум „Моето Дете“. Същите, които осъществиха кампанията по набиране на помощи за Ели и Вангел. Те предлагат пункт, където милостивите хора да изпратят каквото могат. Има нужда от всичко: дрехи, обувки, одеалца, чаршафчета, домакински посуда, памперси, пакетирани храни, детски храни и плодове за детето.

Желаещите да помогнат от Хасково ще могат да донесат нещата си от 03.02 - понеделник до 07.02 - петък от 10,00 до 18,00 ч. в магазина за прежди и парфюми до аптека "Петева- Табакова" срещу книжния базар в центъра на града. Всички събрани неща до 07.02 т.г. вкл. ще бъдат предоставени на жената на 08.02 - събота в 13,00 ч. в присъствието на медиите, които да документират това.

Нека за пореден път се обединим и да зарадваме една майчица и детето й. Заедно можем, призовава НФ „Моето Дете“.

Събитието се организира с подкрепата на ФБ групите "За без пари", "Искам да подаря", "Сърцето на доброто" и "Хасковски деца". За информация, пишете на е-адрес: nfmoetodete@abv.bg или на редакционната поща photo@haskovo.net.

Как в 21-ви век една Майка оцелява с детето си със 135 лв. на месец вижте в репортажа на Мария Ламбова по телевизия еТВ - Самотна майка върви 2 часа пеша, за да заведе детето си на лекар или да стигне до Социалната трапезария

Г.Христов

Двете живеят в едничката стая...
...на схлупената къщурка във вилна зона Каменец
До там почти няма път
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Г-
    Г-н Валтер
    0 0
    00:31, 23 мар 2019
    Имате ли нужда от финансова помощ, заеми? Ако е така, напишете повече информация

    Електронна поща: winniefredwalter@gmail.com
    Номер на приложение: + 1- (802) -327-3165

    благодаря

    Г-н Валтер
Последни новини