От х:

Днес в x:

Първата забранителна табела за кучета в Димитровград е факт

Засега единствената табела за забрана за разходка на кучета е поставена на стадион "Раковски"

Глоба от 400 лв. грози собствениците на домашни кучета, които разхождат любимците си в района на фитнес площадката на стадион "Раковски" в кв. "Славянски" Димитровград.

Забранителната табела е поставена наскоро заради 10 жалби от живеещи в квартала, които докато ползват фитнеса на открито, са притеснявани от домашни кучета, пуснати на разходка.

От Община Димитровград казаха, че имат готовност да сложат такива табели и в димитровградските паркове, като за база се използва Наредба №26 за реда и начина за отглеждане на домашни животни.

Самите табели са поръчани и са готови, намират се в ОП "Благоустрояване" и просто се изчаква да мине зимния сезон и да дойде пролетта, поясни пред Dimitrovgrad.bgvesti.net гл.експерт в "Общинска собственост" Диана Дончева.

Според Наредбата, приета и от Общинския съвет, ще има обособени алеи за разходки на кучета в парковете, както това вече е направено в "Марица". Там има табели, посочващи регламентираните места за четериноги. За тях има и специална чешма.

Забрана има четериногите да посещават детски и спортни площадки и зоните, където се разхождат хората.В нормативния акт точно е регламентирано къде не се допускат домашни любимци - търговски обекти, заведения за обществено хранене, дворове на училища и детски градини и др. Изключение се прави само за кучета - водачи на незрящи.

В същото време от Общината ще поставят кошчета за изпражнения на животните, като въпрос на лично отношение е стопаните им да ги прибират и пускат в тях, смята Дончева.

Идеята е да въведем правила, които се надяваме димитровградчани да спазват. Не е приятно кучетата да се разхождат на детската площадка, но пък и животните имат право на своя територия, смятат още в Общината.

Наредбата бе подложена на обществено обсъждане миналата зима, по нея мнението си изразиха и тукашните представители на организациите за защита на четериногите. При проблеми от тукашната администрация съветват гражданите да потърсят съдействето на Общинска полиция.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Табелата е поставена след постъпили в Общината 10 жалби от живеещи наоколо

В парк "Марица" вече има обособени алеи за разходка на кучета

Напролет ще бъдат обособени отделни алеи за майки с деца и за кучета
Според наредбата, кучетата не трябва да се разхождат на детски и спортни площадки
Предстои монтирането на няколко кошчета за кучешки изпражнения
Четериногите се радват и на своя чешма в парк "Марица"
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини