От х:

Днес в x:

Народен бунт взе главата на шефа на ИАРА-Хасково

Драгомир Господинов отстъпи пред народния натиск и взе главата на д-р Милчев

Началникът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Хасково д-р Милчо Милчев ще бъде понижен или уволнен, считано от утре, 6-ти март. Това обяви днес в Хасково шефът на националната ИАРА Драгомир Господинов. Решението идва след констатирани сериозни нарушения в работата на хасковското звено на Агенцията. 

Д-р Милчев носи персонална отговорност за това, че за цялата 2012-та година няма НИТО един акт на бракониер в областта, категоричен бе Господинов. Сравнението е с предходните 3-4 години, когато средно се налагали по 5-7 акта годишно на заловени бракониери. За 2012-та-нула. „Изрично го предупредихме, че актовете за любители риболовци не го броим за свършена дейност, а само тези на бракониерите“ допълни големия шеф. 

Именно любителите рибари/близо 8 хиляди в областта/ се вдигнаха на бунт срещу Милчев. Преди две седмици те депозираха подписка със стотици имена само от Хасково, с искане за свалянето на доктора. Според тях, Милчев не прави нищо за справяне с бракониерите които обезрибяват хасковските язовири-Тракиец и Ивайловград. Вместо това глобява наред редовите рибари за дребни провинения. 

Инициираната от тази подписка проверка на националната ИАРА разкри и други нарушения в местното звено. Не са писани констативни протоколи за извършвани проверки. Порочната практика в хасковската ИАРА била подобни протоколи да се пишат само при проверки след края на работното време или в почивните дни. „Това е абсолютно забранено“ каза Господинов и обвини Милчев, че не е запознавал инспекторите си със спуснатите отгоре заповеди. Като например за приоритетна борба с бракониерството. Софиянецът обаче се ядоса най-вече на припомненото оплакване на хасковският шеф, че няма достатъчно хора: „ Колко да му изпратя? 9 души ли, както когато Марин Димитров /От Хасково/ беше шеф, а Милчев/ Хасково/ му бе заместник в националната ИАРА. Няма начин“. Настоящите 5-ма инспектори били напълно достатъчни. В Благоевград били 3-ма души, а в Перник за 4 големи язовира отговарял 1 екип/2-ма души/. 99 % от всички водоеми в хасковско са частни, които ИАРА не проверява. Остават два големи язовира, Тракиец и Ивайловград, плюс част от р. Марица. 5-та души били напълно достатъчни да пресекат всяко бракониерство, твърди Господинов и обяснява как:Едната кола/екип/ отива в 6 и стои до 9, когато се хвърлят мрежите. Втория екип отива сутринта в 6 и стои до 9, когато се вадят мрежите. И ги хващат. 

Не и в Хасково обаче. 

Д-р Милчев не бе уведомен за готвената санкция срещу него. Алтернативите при него са две-или да приеме понижаване в длъжност до експерт или да бъде уволнен дисциплинарно. Запознати предполагат, че ще се стигне до първия вариант, понеже на Милчев му остават 3 години до пенсия.

П.П. По информация на Haskovo.net в късния следобед днес, началникът на хасковската ИАРА д-р Милчо Милчев е хвърлил своята оставка, която е била приета. Всеки опит да се свържим с вече бившия шеф на Агенцията за коментар остана напразен. Haskovo.net изразява готовност да му даде думата при желание от негова страна.

Г.Христов

Досегашния шефна ИАРА Хасково д-р Милчо Милчев дълги години бе пример в борбата с бракониерството. До миналата година
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини