От х:

Днес в x:

„Подкрепа“: Училищните директори злоупотребяват с власт

Георги Шошевкрайния вдясно/ обяснява правата на учителите. До него е лидерът на учителският синдикат Илиян Петров. Вляво е хасковският синдикалист Димитър Виденов 

Училищните директори са неконтролируеми, безнаказани, нарушават закона, зле подготвени са и злоупотребяват с властта си. Това обявиха от националното ръководство на училищния синдикат към КТ "Подкрепа".  Няма прозрачна система за контрол и проверка на тяхната работа. Съответно, няма как да им бъде въздействано дори при очевидни нарушения. Директорският произвол може да бъде прекратен с мандатност на длъжността. На всеки 4 години директорите трябва да се явяват на конкурс. Ако са кадърни-ще спечелят отново. След два мандата, той не трябва да има право да се кандидатира за поста в същото училище. Лидерите на учителският синдикат към „Подкрепа“ Илиян Петров и Георги Шошев дадоха пример с Турция. Там след 3-годишно директорстване, началникът се мести в друго школо. Важи дори и за най-способните директори. 

4 хиляди директори в страната са бетонирани на поста си и никой не им държи сметка, възроптаха синдикалистите. Констатацията им бе подкрепена с одобрителни възгласи от десетки учителки от хасковски училища, които в качеството си на синдикални членове присъстваха на сбирката. Като пожизнени директори в Хасково бяха посочени имената на вече пенсионирания директор на Механото Ангел Бързев и дългогодишният шеф на ПГДС Александър Батимов. Това обаче е малката страна на проблема.

Директорите злоупотребяват с власт. В тополовградското СОУ „Петър Берон“директорът задължил учителите си да си пускат отпуска за 1-ви ноември, денят на народните будители. От 20 години в Кодекса е записано, че това е неприсъствен ден в системата на образованието. Директорът обаче го интерпретирал, че е неприсъствен само за учениците, обясни хасковският лидер на учителският синдикат на „Подкрепа“ Димитър Виденов. В харманлийското "Захари Стоянов" пък, директорът взел норматива на учител по физическо и го дал на свой човек. Така педагогът бил изправен пред перспективата да напусне или бъде съкратен, допълни регионалният лидер Марио Бисеров.

Голяма част от директорите са неподготвени за поста. От „Подкрепа“ дават следния пример-за старши учител е нужен поне 10 години стаж. За директор не е указан никакъв срок. На практика, учител с три години опит е готов за директор ако работодателят, в лицето на държавата, прецени. Станал веднъж директор, с помощта на делегираните бюджети, той е всесилен. Позволява си да заплашва учителите, че ако не са послушни няма да си получат заплатите, няма да им се даде ДМС/допълнително материално стимулиране/ и прочие. Те са само разпределители на бюджета, не са му собственици, обясни на учителите Шошев. Що се отнася до груба злоупотреба със средства, бе даден пример с капиталовите ремонти в училищата. Такова перо в делегирания бюджет няма. През тази година единният разходен стандарт за издръжката на ученик бе вдигнат с 2 %, но никъде не са увеличени учителските заплати. Парите се отбиват за ремонти. 

Синдикалистите призоваха учителите да не си мълчат и се жалват от беззаконията на директорите на когото сварят- институции, синдикати и журналисти.

Г.Христов

Марио Бисеров разкри за злоупотреби с власт на училищни директори
Учители от региона присъстваха на срещата със своите синдикални шефове

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини