От х:

Днес в x:

Показаха в юбилейна изложба мини Bleriot XI

Уникално умалено копие на самолет Bleriot XI, с който поручик Христо Топракчиев извършва първия боен полет, но  се разбива на военното летище в Свиленград по време на Балканската война, беше показан в международна изложба.

Моделът на мини самолетът е изработен от свиленградчанина Валентин Петров, който е инициатор на юбилейното изложение, организирано от  община Свиленград и клуб „Стендов моделизъм – България” .

В изложбата, подредена в салона на ОУ „Иван Вазов”, бяха показани 329 мини модела на авиационна, сухопътна, морска, военна и цивилна техника, изработени от 40 участници.

Експонатите припомниха, че българската бойна авиация е родена в Свиленград. Тук е формирано І –во аеропланно отделение, а край гарата е построено първото военно летище.

В залата бяха показани и различни батални сцени от Руско-турската освободителна война, военна техника от Втората световна война, пътническа авиационна техника и дори модел на космическия кораб от „Междузвездни войни”. Най-малкият участник в изложбата бе седмокласникът Никола Ходжев от Свиленград.

Всички участници бяха наградени с възпоменателни медали, юбилейни значки, грамоти и бутилка вино от региона.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини