От х:

Днес в x:

Гросмайсторът на въдицата измъкна сом-чудовище от Марица

Щерю и Наско Делиев са награбили огромната риба

Безпрецедентен 50- килограмов сом улови в Марица професорът на хасковските рибари Щерю Щерев.

Майсторът измъкнал чудовището по любимия си начин-с въдица, мъжка сила и женска благословия.

Поставянето на стръвта и заметването на пръчката било дело на приятелката на Професора, Тони Райчева. Нежната ръка на девойчето уцелило точното място където мързелувал огромния хищник. Това било тихо вирче край димитровградското село Черногорово.

В Хасковско са били хващани и по-големи сомове, но в язовири, никога- в река.

„От 50 години ловя риба, но не съм виждал такава през живота си!“, сподели Щерю. Бърза консултация с рибари от цялата област потвърди, че никой не е чувал за речен сом с такива килограми. Най-големият досега бил около 40 кг., уловен от димитровградчанин. Щерю обаче счупи всички досегашни рекорди.

Куриозното в случая е, че хасковлията не бил сомаджия и направо не знаел как да изкара рибока. След половин часова борба, Щерю го измъкнал на плитчината до брега, сомът легнал на земята и...рибарят станал безсилен.

„Нито кука имам, нито знам как да го измъкна. Държа го с две ръце и не знам какво да правя.“, разказва Щерю. За щастие, рибарите имат много приятели. По мобилния си телефон Щерю звъннал на Наско Делиев - изтъкнат ловец, именно на сомове. Като чул за уловеното „магаре“ Делиев настъпил пикапа си и от Симеоновград, където се намирал в момента, взел растоянието до Черногорово за 18 минути.

С кански усилия 100- килограмовият мъж успял да измъкне на брега сома. Оказало се обаче, че няма с какво да го транспортират. Нямало и къде. За абсолютен късмет обаче, покрай закъсалите рибари преминал с джипа си разочарования от неудачен улов, известен хасковлия Бай Стоян - Морския. Преди няколко дни той се оплакал на Щерю, че едно „магаре“ му скъсало кордата с фи 0.50. Сега Щерю се похвалил че го хванал туй магаре, при това на корда 0.40. Именно Морския натоварил на джипа си рибата и я претеглил по-късно в своя склад.

Резултатът-сома тежал 50 килограма без няколко грама и бил дълъг 2 метра и 10 см.

Рекордният улов ще бъде изяден на приятелска софра с отбрани представители - дългогодишни речни рибари. Преди това обаче вървят почерпките. По стара традиция, за подобен звяр се полагат тежки почерпки. За да не избяга слуката.

Г.Христов

Тони доказа че русите са освен умни и големи късметлии
Професор Щерев изкарал рибока след половинчасова работа с въдицата, с корда фи 0.40
Измъкването на брега обаче било тежка работа, свършена с безценната помощ на Наско Делиев
Стоян Морския и Щерю измерват рекорда
 В целувка с близо 50 кила и 2.10 метра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини