От х:

Днес в x:

Представят мистериозните цветя на Източните Родопи в Хухла

Мистериозните цветя на Източните Родопие наименованието на изложбата, която българско-холандският проектНовото тракийско златоорганизира а в тазгодишното издание на фестивала „Мистериите на Хухла“  на 14 юли, събота в ивайловградското село Хухла.

            Петнадесет снимки на Христо Христо и Стефан Аврамов, експерти по дива природа и биоразнообразие в проекта и Цвятко Апостолов представят орхидеи, които се срещат в Източните Родопи.

            Повечето хора свързват орхидеите с тропическите страни и малцина знаят, че цъфтят и в България. В Източните Родопи и специално  в района на Ивайловград могат да се видят близо 30 вида орхидеи. Сред тях са пеперудоцветният салеп (Orchis papilionaceaе), включен в Червената книга на България, орхидеята пирамидален анакамптис (Anacamptis pyramidalis), двурогата и паяковидна пчелици (Ophris cornuta, Ophrys mammosa). Само тук в България се среща и орхидеята дремников главопрашник (Cephalanthera epipactoides).

            Всяка една орхидея е микрокосмос, разказва координаторът по диво природа в проекта „Новото тракийско злато“ Христо Христов. Разнообразните им цветове са възникнали успоредно с развитието на опрашващите ги насекоми, като в някои случаи свързаната еволюция е довела до опрашването на един вид орхидея от един единствен вид насекомо. Симбиозата с микроскопични гъби, които проникват в корените (микориза), осигурява или подпомага изхранването им. Ако насекомото, което ги опрашва или микроскопичните гъби изчезнат, загива и орхидеята.

            Поради чувствителността си към промените в околната среда, красотата и биологичните си особености орхидеите са приоритетен обект на природозащита. За опазването на дивите орхидеи в Източните Родопи местностите  „Ликана” и „Дупката” в района на Ивайловград са обявени за защитени.

            Фотоизложбата Мистериозните цветя на Източните Родопище бъде подредена в сградата на читалището в Хухла. Откриването ще е в 19.00 часа на 14 юли, събота. Посетителите ще могат да си купят пътеводителя и туристическата карта, изработени по проекта. Виж тук програмата на фестивала. 

Ива Тончева

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини