От х:

Днес в x:

10 патрулки, 96 мотора и мотокроса започна

Малките се гонеха най-ожесточено. Трасето често не им стигаше

С масирано полицейско присъствие и не толкова голямо състезателно, стартира второто поредно състезание по мотокрос в Хасково, на пистата до кърджалийско шосе. Тази година състезанието е със статут на европейско първенство, а лицензът за организиране на мероприятия от такъв ранг се взимаше по време на свободните тренировки в събота. Трасето бе променено в съгласие с изискванията на европейската мотоциклетна федерация и на практика състезателите караха по съвсем нов маршрут. Според организаторите, трасето е сложничко-с 10 големи скока и десетки фигурки и завои. Пистата обаче бе обявена за една от най-модерните в съгласие с изискванията на Европа. 

Стартът на мотокроса бе съпроводен с колосални скандали, последвани от писмо на министърът на спорта Свилен Нейков, с което той не разрешава провеждането на хасковската надпревара. Нейков сведе решението си до местните полицейски сили и остави на тях правомощията да санкционират ако законът е нарушен. Нарушението в случая е в използването на спортен обект, който поне де юре не е такъв, защото е построен върху земеделска земя. Вторият скандал е за подходите към мотопистата, които не са узаконени и използването им създава опасност за движението по свръх натоварения път за Кърджали. Не по-малко от 10 патрулки бяха завардили главния път, а пътните връзки към мотопистата бяха преградени с мантинели. Униформените се задоволиха само с блокадата, раздаването на констативни протоколи, след които следва глоба за използването на мотопистата, явно бяха оставени за после, ако въобще се напишат, въпреки че от МВР се заканиха, че такива ще има. 

Запушването на главния път принуди състезатели и гости да вървят по два черни пътища успоредни на асфалтовия. Пътищата „не бяха много лоши“ по оценката на шофьор ветеран, но определено въображението не стигаше за да си представи човек стотици минаващи автомобили. Толкова се очакват утре на официалното състезание. По коларските пътища разминаването и изпреварването бяха невъзможни, както и движението с повече от 30 км в час. Караваните се клатушкаха заплашително, но пък АТВ-тата бяха О.К. 

Веднъж добрали се до мотопистата, кросаджиите се чувстваха като в свои води. Изненадващото бе, че участниците са с 1/3 по-малко от заявените. Вместо очакваните 150 състезатели, минути преди първите тренировки, технически прегледи бяха минали само 96.

Европейското първенство бе в класовете МХ 65 и МХ 85, като цифрите са конските сили. Имаше и МХ 3 - така наречената свободна категория. Там конските сили бяха неограничени. Имаше и АТВ. Състезателите бяха от джуниори, до пенсионери. Почти същите състезатели участват и в паралелно провеждащото се източноевропейско първенство. Разликата с европейското бе че има предквалификация-пилотите първо се състезават за попадане в квалификация, после отново се надпреварват за място на стартовата решетка. Официалното състезание се открива утре от 11 часа.

Цели 5 линейки обезпечаваха сигурността на участниците. 4 бяха от хасковската МБАЛ, 1 от правителствената болница в Лозенец София.

Повече от стартиращото европейско първенство вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

АТВ-тата си търсеха белята
Подскоци
Още подскоци

Десетки полицаи се пържеха на бавен огън
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини