От х:

Днес в x:

Министър Нейков забрани хасковския мотокрос

Министърът не разрешава хасковския мотокрос

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков забрани мотокроса в Хасково с мотив, че има нередности в изградената в местността "Балакли" мотописта. Конкретният мотив на министъра, изложен в писмо до председателят на федерацията по мотоциклетизъм Богдан Николов е, че земята върху която е изградена мотопистата е с несменен статут и понастоящем е земеделска. 

Хасковската мотописта е изградена върху парцели 169 и 172, които по справка с Областна дирекция „Земеделие“ представляват „необработваема земеделска земя“ и „пасище и мера“. За да бъде легитимен обекта, предназначението на земята трябва да бъде променено. 

Промяната на статута на земята върви в момента но още не е завършила, защото всичко е вкарано в съда, твърдят от хасковската община, които днес дадоха извънреден брифинг по темата. От там настояват че писта е имало още от 1984-та година, когато там са се провеждали състезания. Те се позовават на издадени през 1987-ма година удостоверения за състояние на търпимост, които на базата на тогавашния ЗУТ определят изградената мотописта като „търпим строеж“ защото там се провеждат състезания по мотокрос. 

От кметството наблегнаха на един куриоз в писмото на министъра. Според тях, в писмото обосновавали забраната за провеждането на състезанието с разпоредбите на „чл.4 ал.1 точка 15 от Закона за физическото възпитание и спорта“. Такъв член няма, нито такъв параграф заявиха от общината. Оттам допълниха че Министерството няма правомощия да се меси в работата на съответните федерации. Присъствалите на брифинга спортни деятели Живко Архондев и Митко Ламбов пък акцентираха, че министерството НЕ ТРЯБВА да прави това, защото де факто пречи на спорта, а задачата му е да го развива. Общината е изпратила възражение до министерството на спорта и се надяваме становището му да се промени, каза кметът Георги Иванов. Но състезание ще има, допълни Иванов, от което следва, че мнението на министъра не е определящо за това ще има или няма да има мотокрос в събота. 

Това би могло обаче да има последствия за федерацията, обясниха врели и кипели експерти в дебрите на спорта. Министерството на спорта финансира националните федерации чрез отчисления от тотализатора. Без държавни субсидии, всеки спорт в България е осъден на вегетиране. 

Що се отнася до въпросния „несъществуващ“ член, оказва се членът съществува, но той е от Устройственият правилник на министерството на спорта. В точка 15 там е записано: Чл. 4 :Министърът има следните правомощия: т.15. в съответствие с изискванията на международните спортни организации след съгласуване с други държавни и общински органи разрешава провеждането на регионални, европейски и световни първенства на територията на Република България; 

В писмото си министър Нейков се позовава и на член 15 а, ал 2, т.6 от същият устройствен правилник, с който се регламентира правото на ведомството му, да извършва проверки по сигнали, жалби и заявления на граждани и организации срещу незаконни и неправилни действия от спортни организации. 

Министърът е извършил проверките си и заключението му е че не разрешава провеждането на състезанието. Спортният шеф позволява да БФ по мотоциклетизъм да използва пистата по предназначение, но само след като бъдат отстранени наличните нередности със статута на земята.

Очаквайте позицията на останалите страни в скандала -полиция и българска федерация по мотоциклетизъм.

Г.Христов

Спортните деятели Митко Ламбов и Живко Архондев изразиха учудване от действията на министерството
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини