От х:

Днес в x:

В Смолян показват уникални ръчни техники за везба и ръкоделие

„На седянка в Смолян” е уникалната изложба на Работилница „Седянка” , която ще гостува в родопския град от 29 юни до 8 юли в залите на историческия музей в града. Експозицията се открива в 17.30ч. и ще бъде  съпътствана от базар и демонстрации на старинни и съвременни техники за ръкоделие. Посетителите могат не само да наблюдават, но и да научат майсторлъка на техниките– кене (шита дантела), известна в Родопите като „падеме” и отдавна забравена сред местното население. Ще видят на живо и как се прави везба на българска народна шевица, брюкселска (калоферска) дантела, фриволите, шарене на терлици, плетене на мъниста и други изделия, както и плетене на фуркет, работа с полимерна глина и др.

Съботният ден (30 юни) е определен изцяло за тези, които искат да започнат първите си стъпки в тези занимания. На изложбата, експонирана в залите на музея над 20  представители от София, Пловдив, Варна, Самоков, Велико Търново, Смолян и областта, ще представят свои произведения.

Посетителите ще видят как традиционните техники за ръчна работа успешно могат да се приложат в изработването на съвременно облекло, модни аксесоари, бижута, изделия за дома.

За да достигне ръчното изкуство до повече хора, Работилница „Седянка” е отворена за съдействие и проекти за обучение на всякакви нива и общности.

Проектът „Работилница Седянка” се заражда през февруари миналата година по идея на група жени, събрани във „Фейсбук” от желанието да съхранят и предадат на младото поколение традиционни техники на ръчната везба, които все по-рядко се практикуват и са на изчезване.

Дамите създават и група под името „Работилница „Седянка”, както и отворена група във Фейсбук http://www.facebook.com/groups/154793951245128/ , чиято численост към днешна дата надхвърля 1000 души. В групата намират място и съмишленици, творци и почитатели на съвременна бродерия, пачуърк, куилтинг, работа с полимерна глина, текстилни и природни материали, декупаж и др.

 „Работилница „СЕДЯНКА” има за цел да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото.

До преди 60 – 70 години жените в дома са тъкали, прели, везали, плели и шили не само облеклото на цялото семейство, но и украсата на дома.
Тези умения в съвременния ни живот са останали на заден план.

Работилница „Седянка” прави сбирки в редица селища на страната,  а изложбите й са съпътствани с демонстрации и обучение, които групата организира.

Инициаторките, създали групата вече имат участие на редица  участие изложения, фестивали и изложби, на които са получили престижни награди.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини