От х:

Днес в x:

Капама за сватба

Капама за сватба

Необходими продукти

Начин на приготвяне

Лукът се реже на ситно и се запържва в свинската мас. Добавя се каймата и се пържи до порозовяване, като се мачка с вилица. Добавя се оризът, черният пипер и сол. Разбърква се, за да се запържи оризът леко.

Наливат се 2 ч.ч. топла вода и се оставя на слаб огън, докато оризът набъбне. С част от тази смес се пълни кокошката и се зашива отворът, а останалата смес се използва за приготвяне на зелеви сарми от листата на зелките. Листата, които останат, се нарязват по дължина. Флейката се реже на големи парчета.

Капамата се реди в пръстен гювеч. Отдолу се слага нарязаната флейка, върху нея - една трета от нарязаното зеле, след това кокошката и ребрата. Отново се слага зеле, върху него сарми, кървавица и отново се покрива със зеле.

Налива се 1 чаша гореща вода и ястието се покрива с хартия за печене, изрязана по големината и формата на отвора на гювеча. Слага се капакът и се замазва с тесто, приготвено от брашно и вода.

Гювечът се слага първо да заври на котлона, след това сеслага във фурната и се пече 3 часа на умерена фурна. Ако капакът изпуска въздух, се замазва с тесто. Ястието се поднася в голямо блюдо, като в средата се поставя кокошката и кървавицата, другото се реди отстрани.

Източник: gotvach.bg

Последни новини