От х:

Днес в x:

ЕП изменя правото за предсрочно погасяване на ипотеки

Осигуряване на законово право за предсрочно погасяване за всички ипотечни кредити предложи българският евродепутат Илиана Иванова. Това предложение е част от над 800, които евродепутатите от Комисията по икономически и парични въпроси внесоха по законодателното предложение на ЕК за директива, която да регулира ипотечните кредити. Oчаква се Комисията да приеме законодателния доклад на редовното си заседание на 29 февруари 2012 г.

Предоставянето на пълна информация относно методиката на изчисляване на лихвените стойности, общите разходи по кредите и всички такси и комисионни, начислявани от банките, също е част от предложенията.

В директивата се предвижда справката в кредитните регистри да се прави след уведомление на потребителя. Друго важно изменение предвижда въвеждане на срок за размисъл. Потребителите ще имат законов срок за сравняване на оферти и търсене на консултация. Всяка страна сама ще трябва да прецени, дали този срок да бъде въведен преди или след сключването на договора за ипотечен кредит.

„Европейският пазар за ипотечни кредити е силно фрагментиран и днес например е почти невъзможно за един български гражданин да получи кредит за покупка на имот във Франция. Затова имаме нужда от минимална хармонизация, от която ще спечели потребителят", коментира Илиана Иванова.

Източник: infoweek.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини