От х:

Днес в x:

Шведската принцеса Виктория роди момиченце

Шведската престолонаследничка принцеса Виктория роди първото си дете момиченце, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на съобщение на съпруга й принц Даниел.

Бебето, което е второ по линия за наследяване на трона, се е родило в 3,26 ч. в университетската болница "Каролинска" в предградие на Стокхолм. То тежи 3,28 кг, а ръстът му е 51 см. И бебето, и майка му са добре.

Принцеса Виктория се омъжи за Даниел, който е неин бивш фитнес инструктор и няма благородническо потекло, през юни 2010 г. Година по-късно, през август, кралският двор обяви, че тя е бременна.

Швеция очакваше с нетърпение цяла нощ съобщението за раждането на детето, след като около полунощ дворецът потвърди, че принцеса Виктория е постъпила в болница. Принц Даниел призна, че е бил "доста нервен" по време на раждането. Той лично е прерязал пъпната връв. Името на момиченцето ще бъде обявено по-късно.

На обяд раждането на принцесата ще бъде отбелязано с 21 топовни гърмежа.

Принцеса Виктория, която е на 34 години, ще наследи на трона баща си крал Карл XVI Густав. Швеция промени конституцията си през 1980 г., три години след раждането на Виктория, за да може първородното дете да наследява престола независимо от пола.

Принцеса Виктория е много популярна сред шведите. Голяма част от тях (59 процента) предпочитат крал Карл XVI Густав, който е на 65 години, да абдикира в нейна полза. Крал Карл XVI Густав е на престола от 1973 г., отбелязва БТА.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини