От х:

Днес в x:

Нов остров се появи в Червено море

Сн.: NASA

Нов остров се появи в Червено море тези дни, доказват публикуваните от NASA снимки. Спътник на космическата агенция е заснел процеса на образуването, пише Universe Today.

Апаратът EO-1 е запечатал изригването, което е в региона на западното крайбрежие на Йемен. На това място се срещат арабската и африканска тектонични плочи. В средата на декември вследствие разместването им е започнало подводно изригване. Според очевидци лава и пепел били изхвърлени на височина 30 м над водата. Активността на подводния вулкан е добре видима на една от снимките. Към момента на това място се е образувал малък остроя. Има снимка на същия район, направена от същия спътник през 2007. Не нея няма и намек за  вулканична дейност.

В началото на 2011 год учените намериха обяснениена геоложките събития в долината Афар в Етиопия. През 2005 год. там за няколко дни се образува пукнатина, на места достигаща ширина 7 метра, по протежение на цели 50 км. През следващите четири години (данните са публикувани до 2009 год) за регистрирани поне 12 подобни случая. Според специалистите става дума за изтъняване на земната кора и образуване на нов океан. Ни повече, ни по-малко.

Същото място, заснето от NASA през 2007 г.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини