От х:

Днес в x:

Орезилиха светиня пред църквата в Конуш

Отрязаната охрана току до паметника на загиналите във войните

Неизвестни вандали отрязали с ножовка част от оградата на конушенската църква „Св Иван Рилски“. За това разказаха самите конушенци, които днес се събраха в храма си за да почетат на патронният му празник-денят на първия български светец Иван Рилски.

Орязаната ограда щеше да бъде отчетена като едно от многото подобни деяния, свързвани с малцинствата, ако не беше уникална по рода си. Тя е изградена от щиковете на българските пушки от първата световна война, които според клаузите на унизителният Ньойски договор трябвали да отидат за претопяване. Тъй като Конуш участва дейно и в балканските и в първата световна война, селото решило да почете паметта на загиналите си синове, като направи мемориал от щиковете на пушките им. Това се осъществило доста по-късно, но идеята се родила тогава-преди близо 100 години.

Вандалите действали с ножовка и отрязали 4 щика. Личи си че са захванати и съседните, но поради някаква причина, работата е спряна. Храмът естествено си няма охрана.

Днес денят на свети Иван Рилски в Конуш отбеляза с празнична служба отец Серафим от хасковският храм Свети Димитър. После по стара традиция, вярващите седнаха на трапеза със светен фасул.

Г.Христов

Победоносните български щикове пазят храма на Конуш
Отец Серафим водеше празничната служба

Елена Боева майстореше специалният светен фасул
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини